DAGBOK ATLASFJELLA 2016
FREDAG 14. OKTOBER
I resepsjonen på Riad Zahra fikser de alt. Sykkel bestilt og levert på døra kl 9. Jeg leier for halv dag til 60 Dh. Verten tegner tilleggskart og avgårde sørover går det! Fin gang- og sykkelveg i ca en km, så der den slutter, svinger jeg av mot Diabat. Jeg passerer fugletittere på brua før Ranch Diabat og landsbyen med samme navn. Flere har sett dette stedet og hevder med sikkerhet at den har inspirert Torbjøen Egner sin Kardemommeby. Min veg går videre, forbi geiter som spiser søppel og ut i et område med vakter og porter og hotell og golfbane, Mogador golf course. Like ved brua tilbake triller jeg ned gjennom sanddynene. Det er sannelig vanskelig å styre sykkelen i løs sand! Vel nede tenker jeg at det vil være greit å følge stranda tilbake. 10 - 12 km med sandstrand, forteller verten vår. Men hva med elvemunningen? Det var ingen. Elva hadde tørka opp, slik at vannet er som innsjøer oppover mot brua, med vadende fugler.
Øya Mogador ligger som vern mot storhavet, men bølgene ruller intens mot stranda. Kiting, surfing, hester og dromedarer, samt 4-hjulinger og sykler - stranda er sentrum for mye aktivitet. Å spasere langs bølgekanten er topp turtrim.
Det går fint å sykle utenom trafikken her nede, og etter 3 timer låser jeg sykkelen ved Riad Zahra, nye inntrykk rikere.
- Øyvor
ONSDAG 12. OKTOBER
På tur i utlandet er det kjekt å prøve noe nytt. F.eks. lurte jeg på om marokkansk hammam er det samme som tyrkisk? Undervegs på vandringa gjennom berberlandsbyene i Høy Atlas fikk vi tilbudet da vi kom til overnattingsstedet den ene ettermiddagen. For 20 dirham kunne vi få hammam. Tre damer lot seg friste, og vi gikk inn i det lille huset med sementsekker i avkledingsrommet, og så videre inn ei lav dør til varmen. Gulvet innerst var kokvarmt, og det var ei kran med varmt vann og ei med kaldt. Vi blanda sjøl i vaskevannsfata og brukte ausene. Hammam er varmt rom med vann. Vi tre nakne damer såpa oss inn og tømte vann over hverandre, til egen glede og nytte og munterhet! En sosial, hyggelig opplevelse oppe i fjellet! Og rene ble vi.
I Essauoira tilbyr de også hammam. Jeg har opplevd det i dag og har sjelden vært så rein. Varmt rom og vann og så ei dame som såpa meg inn, lot såpa gjøre sin jobb, før varmt vann skylla såpa vekk. Så hamphanske og hard rubbing. Foran og bak. Wow, det var godt. Mer vann. Så oljesåpe og enda mer vann. Til sist hårvask og kroppsvask med mild såpe. Jeg gjorde ikke annet enn å ta i mot. Deilig. Så hva var min på kledning? Jo, før vi starta måtte jeg kle helt av meg og ta på ei bikinibukse, som de kalte det. Strikk med to tøystykker. Skulle det største være foran eller bak? Jeg tråkka inn i utstyret flere ganger før jeg sjansa på at det var unisex-bikini med mest å dekke foran. Ikke lett. Et symbolsk plagg, forstod jeg, for det skjulte ikke mye mens såpe og skrubb og vann renska kroppen utvendig! Det var bare å slappe av og nyte.
Hammam: Anbefales, anbefales!
Jeg kjøpte ei pakke, så besøket ble avsluttet med oljemassasje, med lokal Arganolje. Musklene fikk kjørt seg og er nå tipp topp etter ei ukes vandring, med sekk, opp bakke og ned bakke og helt til topps. Perfekt avslutning på en god trimtur ?
- Øyvor
Her er nokre av Brynjulv sine blinkskot frå toppstøtet for nokre dagar sidan.
TIRSDAG 11. OKTOBER
En hyggelig ung mann kom med sin minibuss og hentet oss i Imlil. Vi kjørte en spennende, men lang tur gjennom landsbyer, storbyer og ørken. Kom til hotellet etter vel 4 timer. Ble litt skremt da vi kom til låst hotelldør. Plutselig dukket en smilende hotellvert opp og vi fikk tildelt rom. Nå koser vi oss på hotell Zara. Vi er på shopping i Medinaen , vi e på stranden og vi bader I bassenget. Noe kald vind til tider så skallejakkene er kommet frem igjen. Slapper av etter en tøff fjelltur. Vi 10 her har det hyggelig I sammen ??
- Gerd
SØNDAG 9. OKTOBER
I dag kom dei ned til Dar Imlil, ein "luksus-lodge" i Imlil dreven av svigerforeldra til min samarbeidspartner Houssine. Der får dei no dusja for (sannsynlegvis) første gong på ei veke... Det er velfortjent etter den lange turen gjennom Atlasfjella. På dagens korte etappe ned til Imlil hadde dei nydeleg vær og fine forhold. Eg skreiv i går at dei hadde snøvær heile vegen til toppen, det riktige er at det låg snø i stien heile vegen til toppen. Dei hadde blå himmel, men altså kraftig kastevind. I kveld blir det feiring med god mat og god drikke - Houssine har fått beskjed om å kjøpe inn nokre flasker med energidrikk (raudvin) til kveldens middag. Om eg får fleire oppdateringar frå gjengen frå dei siste dagane i Essaouira er opp til gjengen sjølv, i morgon reiser Brynjulv heim saman med nokre av deltakarane, mens dei fleste reiser vidare til Essaouira der dei skal avslutta turen med nokre fine dagar på stranda. Essaouira er ein svært stemningsfull by, den var faktisk inspirasjonen til Torbjørn Egners Kardemomme by.
- Jarle
Etter en fantastisk opplevelse I fjellet har vi hatt siste økt med våre dyktige guider Rachid og Omar og muldyrførere og matlagerne våre. Så fest på hotellet og avskjed med de som drar hjem i morgen. Takk, takk for en opplevelsesrik tur og takk for samhold, vennskap og omsorg i hele gruppen. Takk for dyktig lederskap av Brynjulf som tok vare på alle og enhver ?
- Gerd
LØRDAG 8. OKTOBER
Brynjulv melder at alle stod på toppen i tøffe forhold tidlegare i dag, Solfrid måtte snu eit lite stykke under toppen. Dei hadde snø heile vegen og sterk kastevind. Brynjulv seier at han er svært imponert av gruppa. Fleire detaljar kjem sikkert når dei er nede att i sivilisasjonen i morgon. Gratulerar til alle!
- Jarle
Bilete frå toppen på ein tidlegare tur. Ut frå det Brynjulv beskriver ser det ut som at dei hadde langt tøffare forhold denne gongen.
FREDAG 7. OKTOBER
Alle inne i hytta. Og det er godt. Ute er det du voldsomt tordenvær. Hagl og regn. Ekstremt. Alle klare til start så me må håpa me har forholda med oss. Hytta er stappfull og me er 26 stk på rommet. Startar kl 5. Terrenget rundt oss er heilt kvitt, hagl eller snø. Me kryssar fingrane :)
- Brynjulv
PS! Liv fyller 60 år i dag... Gratulerar så mykje! Dette er litt av ein plass å feira den store dagen.
TORSDAG 6. OKTOBER
Ikkje den aller beste mobildekninga langt oppe i Atlasfjella, men Brynjulv klarte i kveld å få gjennom to bilete frå dagens etappe. Sjå også lenger nede, eg mottok også ei forsinka oppdatering ang. gårsdagens etappe frå Elsa og Liv. Brynjulv melder om ein fin dag men litt overskya. Nokre tordenskrall og regndråpar vart det også. Alle er friske og raske og fokuset bygger seg no opp mot toppstøtet som nærmar seg dag for dag.
- Jarle
ONSDAG 5. OKTOBER
Vi starta fra Imi Ouuhlad i solskinn og behagelig temperatur og tråkla oss 600 høydemeter opp til Tizi n Techt- passet gjennom vakkert skogsterreng. Her fikk vi utsikt mot høye fjell med nysnø på. Vi fortsatte nedover og bortover gjennom karrig landskap med sand og stein i mange forskjellige rødfarger. Det skya over og begynte å regne, men da var vi framme i Ait Aissa der lunsjen ble servert innendørs. Etter lunsj kom vi inn i en frodig dal med gode muligheter for epleslang- men vi motstod fristelsen. Vi vandret mellom hus, fjøs, geiter, høner, skolebarn og til og med en klesbutikk mens tordenen braket rundt oss. Allerede kl 1530 var vi framme ved dagens mål som er en gite i Tizi Oussem. Vi har nå fått servert te og marrokansk vannbakkels. Alle er fortsatt ved godt mot og i fin form.
- Helsing Elsa og Liv
TYSDAG 4. OKTOBER
Dagsmarsjen starta frå Tachenddirt kl.9 etter ein solid frukost. Me rusla nedover Imenanedalen og passerte fleire små Berberlandsbyar. Innbyggjarane livnærde seg med husdyrhald, frukt og grønnsakdyrking, og det var naturalhushaldning. Viss dei hadde meir enn dei brukte sjølve, lesste dei på muldyret og for på marknaden i ein litt større by og selde.
Me trefte masse glade born som var på skulen eller på skuleveg. Det var 6 år obligatorisk skulegang. Etter det måtte ungane flytta frå dei små Berberlandsbyane om dei skulle gå meir på skule.
I enkelte av landsbyane fanst det parabol og mobil. Elles levde dei slik me gjorde i Norge for minst hundre år sidan.
I enkelte område var det vanleg at ein mann hadde opp til 4 koner. Det var viktig med mange ungar for å sikra alderdommen.
Etter 2 timars vandring kom me til Amskere. Der besøkte me ei marokansk skjenkestove og fekk "marokansk wisky" = mintte. Alkohol fanst berre på hotell i større byar.
Så traska me vidare til Arg. Der nytte mange eit svalande fotbad i elva. Me hadde lunsj i skuggen under store valnøttre og fekk mellom anna makrel i olje som var svært velsmakande.
Me vandra vidare over eit lite pass. Fjellet her var heilt spesielt i fargane. Det varierte mellom grått, raudt, brunt og gult.
I firetida landa me i Iml Oughlad. Først på eit fruktlager der me bunkra vatn, cola og eple. Området rundt her såg ut til å vera eit litt større fruktdyrkingsområde. Enkelte fekk faktisk heimlengt til Sogn og Hardanger. Så kom me til dagens gite (fjellhytte). Der var me nokre damer som prøvde hamman, eit ganske primitivt tyrkisk bad med auser og baljar. Det var supersosialt.
Me har gått frå 2200 m og ned til 1300 m o h i dag. Alle er ved godt mot og i stigande form, gode i knetti, herane og mjødni. Brynjulf har medisinert oss med dr. Nilsen, og no ser me fram til middagen.
- Helsing Arne, Bjarne og Solfrid
MANDAG 3. OKTOBER
Endelig starter fotturen!
Kl 9 dro vi fra hotell Chems i Marrakech i retning High Atlas, som gradvis dukket opp i disen foran oss. Vi kjørte gjennom daler omkranset av husklynger som så ut som om de vokste ut av fjellet. Langs vegen lå utsalg av keramikk og fargerike tepper. Landskapet er karrig og tørt, med frodige oaser rundt privathus og i dalen der det rant ei elv. Mengder av kaktus med kaktusfrukter vokste langs vegen. Disse fruktene så vi i salgsboder i Marrakech. Lengre opp vokste trær, en sedertretype som ligner vår furu og lerk. Kontrastene er der hele tida, i folk og klesdrakt, i steinhus med parabol, og alle har mobil ?
Vel opp på 2600moh startet fotturen. Først gikk vi opp gjennom et område med helleristninger, av dyr og mennesker. Dette feltet ble oppdaget i 1949.
Turen gikk opp langs en fjellrygg med fantastisk utsikt og stupbratte fjellsider, før vi vandra gjennom en landsby ved skianlegget med sine heiser.
Så var det tid for lunsj. Teamet som følger oss hadde satt opp langcampingbord og stoler. De serverte finskjærte grønnsaker på store fat, deilige kjøttboller, store sardiner, makaroni og med druer til dessert. Måltidet ble innledet med marokkansk te. All ære til kokkene.
Mens de lastet baggene våre på muldyra, startet vi kl. 14 vandringa opp Oukaimeiden-dalen, opp 300 meter til fjellpasset Tizi Nadi, 2920 moh. Her pausa vi før den 800 meter bratte nedstigninga til Ouaneskra. Rundt oss tronet majestetiske Atlasfjell, på marka vokste stikkende kaktus, busker og gras.
Kl. 17.30 ankom vi landsbyen der vi nå er innlosjert. Teamet serverte popcorn, kjeks og te og kvelden vil bli avsluttet med middag.
Til slutt: Turleder Rashid sier jalla, jalla når vi skal gå videre. Det høres veldig ut som Jarle, Jarle!
Nå gleder vi oss til turen videre ned dalen i morgen ?
- Øyvor
SØNDAG 2. OKTOBER
En herlig solskinnsdag er over. Inntrykkene strømmer på. I dag har vi hatt en fasinerende guidet bytur. Startet ved Koutoubia Minaret, et landemerke i Marrakech på 70m. Videre til Bahia palasset.
I gamlebyen sprang vi mellom salgsboder, scootere, sykler og transporttraller. Faren for å bli nedkjørt var stor, men følget klarte seg bra. Uheldig var 3 av oss som stoppet for å ta bilder og lukte på krydder. Plutselig var alle de andre borte! Stor var gleden da vi ble funnet av en heseblesende guide. I en herlig lunsj i fredelige omgivelser dukket det plutselig opp en magedanserinne på bordet vårt... I kveld har Brynjulv gitt god orientering om fjellturen som starter i morgen.?
- Gerd
I dag har dei vore på sightseeing i Marrakech og fått sett det meste av det som denne byen kan tilby. Ellers har dei forberedt seg til morgendagen då dei startar på sjølve fotturen i Atlasfjella. Eg fekk følgande bilete frå Brynjulv no i ettermiddag, ser ut som det var underhaldning inkludert på dagens lunsj...
- Jarle
LØRDAG 1. OKTOBER
Alle kom vel fram til Marrakech i formiddag, og dagen har blitt brukt til å utforska denne eksotiske byen - blant anna til hests! Dei besøkte eit flott arboret og dei var også ein tur innom den verdsberømte marknadsplassen Djeema el Fna. Dei skal tilbake dit i kveld, og stemninga om kvelden er heilt spesiell, nesten som ein blanding av ein gigantisk basar og eit sirkus. Men akkurat no badar dei i bassenget på hotellet, det er 35 grader i Marrakech no...
- Jarle
ATLASFJELLA 2016
Lørdag 1. oktober landar Gerd, Ingrid, Solveig M, Ove, Liv Synnøve, Elsa, Øyvor, Solfrid, Bjørn Terje, Hildegunn, Solveig M, Haakon, Eva, Arne, Elin, Øystein, Birgit og Bjarne i Afrika, og det marokkanske eventyret er i gang. Først blir det utforsking av den eksotiske byen Marrakech som er verdenskjent for sin intense og livlege marknadsplass, Djemaa El-Fna.
Deretter blir det ein sju dagar lang vandretur i Atlasfjella. Atlasfjella er varierte og er slett ikkje berre ørkenfjell som nokon trur. Her finn du også alpine tindar som nesten kan måle seg med dei i Alpane, både i høgde og majestetisk framtoning. Til slutt bestiger dei Jebel Toubkal (4167m), Nord-Afrikas høgaste fjell.
Dei fleste avsluttar turen i kystbyen Essaouira som er kjent både for si fantastiske badestrand og den heilt spesielle atmosfæren i gamlebyen.
Turledar Brynjulv Eide ledar gjengen sammen med våre dyktige lokale guidar.
På denne sida legg me ut oppdateringar etter kvart som turen skrider fram.
Les alt om dagsprogrammet og andre detaljar om turen her
Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka
(Bilete frå tidlegare turar. Foto: Brynjulv Eide og Jarle Trå)