DAGBOK KILIMANJARO 1. - 12. OKTOBER 2017

 

SUNDAG 15. OKTOBER 

Ikkje så verst å vera på Zanzibar akkurat no...

15 1

Foto: Ørjan Knutsen

 

FREDAG 13. OKTOBER

Sjekk Ørjans flotte bilete frå turen:

13 4

13 4

13 4

13 4

 

ONSDAG 11. OKTOBER

Kilimanjaro-eventyret er over og nå har gjengen reist til flyplassen fra hotellet. Flyet går klokken 20.
Her kommer bilder fra dagens sykkeltur til Lake Manyara, med store flokker flamingoer. Tur via Bananlandsbyen. Det var en 'brennheit' dag og ikke langt fra 'solstikk-nivå'..deretter herlig dukkert i bassenget på hotellet.

Ønsker dere alle en god reise tilbake til oss her i høstmørket!
 
Gratulerer alle sprekinger med vel gjennomført tur!

Velkommen hjem!!

- Elin

PS! Takk til Elin som har "levert" flotte dagbokoppdateringar frå endå ein tur :)

11 1

11 1

11 1

11 1

11 1

11 1

11 7

11 7 

 
TYSDAG 10. OKTOBER

"Another day in Paradise"

En Safari med minneverdige opplevelser.
Utrolig mange stolte løver på tur denne dagen ??

- Elin

10 14

10 14

10 14

10 14

10 14

10 14

10 14

10 14

10 14

10 14

10 14

10 14

10 14

10 14

 
MANDAG 9. OKTOBER

Fin Safari i dag. Bilder fra Haavard. Bare luksus nå ???

- Elin

9 8

9 8

9 8

9 8

9 8

9 16

9 16

9 16

 
SØNDAG 8. OKTOBER

En entusiastisk "guide Haavard"  ringte inn til meg kl 16 i dag fra hotellet i Aishi.

I går var det tidlig "god natt" i teltene i campen. De var rart å ligge på 3000 moh og føle at det var "varmt" - i alle fall varmere enn der oppe.
Opp klokken 6 til te og kaffe- servering i teltene. Det var visst tomt for te så de måtte nøye seg med kaffe. Eller var det omvendt? I alle fall var de på stien kl 7, veldig klar for å komme seg ned til Gaten og videre til hotellet i Aishi. Rart med det - har man først vært på toppen vil fokus endre seg og man tenker bare på de go'saker det gode liv i lavlandet kan by på.

I alle fall var det ok å forlate vaskefatet i støvet, sovepose og alt man ikke trenger lenger for å ha et godt liv :-) Lette sko og dagstursekk nå.
Imponerende at alle tok sitt siste graut-måltid. Neste alle da, Haavard og Ørjan sto over. Her gikk tankene til ventende pizza  og øl på Indo Italiano i Moshi.

Det har hersket en rolig og deilig stemning i dag, "NED FOKUS". Selv satte Haavard rekord på strekningen - 45 minutter il Gate. "E' det mulig"?
De andre kom 2 timer senere. Fart i de skoa der Haavard:-)

Vel nede var det farvel med cruet som har bidratt til at gruppa kom deg til topps og trygt ned igjen. Det blir alltid vemodig å ta farvel med disse herlige folkene.
Den klassiske avskjeden startet med sang og dans fra de lokale på plenen, og en skålende gjeng som så på. MEN, her sørget Haavard for at rollene ble byttet om. Våre norske venner måtte synge og våre afrikanske venner fikk se på fra sidelinjen. "Jeg gikk en tur på stien.." var å høre fra en glad gjeng til stor fornøyelse for cruet :-)  Etter hvert ble alle samlet på plenen og de danset i ring -"black and white" i skjønn forening.
Taler ble holdt og tips ble delt ut. Klær og sko gikk videre fra gjengen, til noen som trenger det mer. Ellers fikk "Do-mannen", som har mistet sin søster, 130 US eksta.

Et godt underholdningsbidrag, da Haavard ble badet i "sampis" av Ørjan,som var litt uheldig med "åpningen" :-)

I "suvenir-sjappa" ble det handlet, og Haavard måtte tvinge folk inn i bussen for å komme seg videre. Gjengen var i form på det området også.

En spesiell opplevelse var at MP(Member of Parliament)  Mike dukket opp med 2 bussbilleter til Ola og Karoline, som skal til Nairobi i morgen.
Imponerende å ta fly fra Dar el-Salam til Kilimanjaro for avlevering av billetter til 70 US, kostpris altså. Videre til Dodoma i morgen.
Det er forresten hovedstaden i Tanzania.

Endelig kom gjengen seg inn i bussen. Den stoppet på highwayen ved "Super'n" for hamstring av brus,øl, Gin, tonic og snaks til safari imorgen.
Endelig kom den etterlengtede PIZZA på bordet. Forstår det ble spist både mye og bestilt altfor mye. Noe som ikke gikk til spille. Marianne (19) og Ørjan (219 tok med pizza til gatebarna. Gav nok et litt annet perspektiv på livet for disse norske ungdommene.

Tilbake på hotellet i Aishi, en tur i baren,tørking av klær, en dukkert i bassenget, soving på rommene -  alt etter behag. Folkene er klart slitne etter dagen i dag.
Men lykkelige!!

Det er middag kl 20. Da kommer guide Alfa og Hussain. De er en del av "dreamteam" som skal være med videre på Safari i Trangire National Park.
De drar klokken 7 i morgen fra hotellet for å få mest mulig ut av dagen. Klar for zeze fluer, elefanter, og alle de andre dyrene i Afrika.

Det har kommet mange flotte bilder fra turen nå. Det er bare å nyte! Kilimanjaro-turen er tøff, men nydelig!

GOD SAFARI FOLKENS!

 - Elin

IMG 3363

IMG 3363

IMG 3363

IMG 3363

IMG 3363

IMG 3363

IMG 3363

IMG 3363

IMG 3363

IMG 3363

IMG 3363

IMG 3363

IMG 3363

IMG 3363

IMG 3363

 

LØRDAG 7. OKTOBER

Hele gruppa var samlet igjen i Cosovo Camp kl 10:45 lokal tid. Godt å ha et telt å krype inn. Mange tanker og inntrykk som skal fordøyes nå, etter å ha stått på Uhuru Peak - Frihetens topp 5.895 meter over havet! Haavard sier de er veldig slitne, men alt går helt fint. Ørjan satt utenfor teltet og drakk kaffe, og Svein Erik cooler i teltet.

Toppnatta er alltid tøff, og det er ingen selvfølge at man kommer på toppen. Været var på deres side da de startet. De gikk i 4-5 timer uten hodelykter, og det holder seg fortsatt fint.
Det var en imponerende samling av "jernvilje" i gruppa, sier Haavard. Og er veldig imponert over folket.Ikke minst Britt på 68 år - hun gikk som ei klokke og var i superform.

De er forsatt inne i nasjonalparken og går ned til gaten i morgen. Det tar ca 4.5 timer. Da blir det feiring!

En heroisk innsats folkens! Gratulerer så mye og nyt dagen, og dagene på denne flotte turen!

Det kommer bilder senere og mer oppdatering etter hvert - ☺

- Elin

 

Haavard ringte kl 7:50:

Alle på toppen utenom Ørjan som snudde på 5300, og Svein Erik som  snudde på Stella Point.

Haavard sa at de var oppe på toppen mellom 8 og halv åtte, ordentlig slitne…

Haavard:
Startet ut og gikk nesten litt for fort. Jæ.. bra team. Gruppa delte seg i TO etter hvert. Mye løping opp og ned.

Mange ulike stilarter… Kvinnene kom best ut - som vanlig ?

Skulle ned da han ringte. Ringer om et par timer.

Gratulerer!!


- Elin


Bilete frå ein tidlegare tur: Dei siste metrane mot toppen...  (Foto: Brynjulv Eide)

kilimanjaro 07

 

FREDAG 6. OKTOBER

Satelitt fra guide Haavard kl 14:15 norsk tid:

Kvelden var magisk. Et "syn for guder" å se den store månen stige opp over mektige Kibo, Afrikas høyeste fjell, lysende på himmelen sammen med stjernene! "..say no more.. ".

Det ble tidlig kveld  i går. Hele 11 timer i soveposen. Det ble veldig mye for mange. Gjengen har sovet mer enn nok.
Frokost med blandede følelser, da Ragna ble feiret på fjellet med dans og sang. Tårer i øyekroken og rørt stemning.. Gratulerer med dagen Ragna!!

Turen fra Karanga til Kosovo tok 5 timer, og folk ble slitne. Det er 900 høydemeter opp. Men med god støtte er alle kommet vel fram til camp. Her gjøres det klart for toppstøt i natt. Sol og blå himmel i dag fram til klokken 14. Da kom tåken igjen.

Lunsj med underholdning for Ragna igjen. Det kom 20 lokale og hedret henne med sang og dans til stor glede for hele gjengen. Rørt til årer igjen. Utrolig flott og minneverdig for gruppen også.

Videre plan for kvelden: GJØRE ALT KLART FOR TOPPSTØT  I NATT!
-Inn i telt og hvile kl 17:30
-Vekkes opp kl 22
-Stater på verdens lengste motbakke mot toppen kl 23:30
-Forventes å være på toppen ca. kl 7:30  norsk tid
-Forventes å være nede igjen ca. kl 9 norsk tid. Bruker normalt 1,5 til 2 timer ned til campen fra toppen.

ALLE er "fit for fight" og gleder seg til toppstøtet! Haavard sier: "Vi er ydmyke og positive, og har trua på å nå målet - Uhuru Peak"

Hilsener:
Haavard til  Ruben: Hipp - Hipp -  Gratulerer så mye med dagen!
Haavard til Elin og Felix: God klem til Felix og sin snille kone.

Et par triste meldinger
"Do-mannen" mistet sin søster. Men blir likevel med videre og drar hjem i begravelse på mandag.
Guide Julius sin mor er alvorlig syk. Han går ned igjen.

Vi krysser alle fingre og ønsker alle i gruppen lykke til med nattens toppstøt! 

- Elin

 

TORSDAG 5. OKTOBER

Satelitt tlf.fra Haavard i dag kl 17.30 norsk tid. De er i Karanga Camp nå. "Alle ser veldig sterke ut". Ørjan har fått kjenne på en dundrende skallebank i dag,men det går over.
Det var en fantastisk,solfylt morgen i Barranco. Litt senere frokost enn vanlig, som kunne nytes ute til afrikansk dans og sang. På menyen hadde de bl.a. pannekaker og egg.

De 250 metrene opp Breakfast Wall fra Barranco måtte de gå i kø og atter kø. Det er veldig mange mennesker i fjellet nå, som skal prøve seg på å nå toppen av Kilimanjaro.

Grei tur i varierende vær. Av og på med skalljakke. Tåken kom etter hvert, men forsvant til kl 13.30. Vel framme i Karanga svartnet himmelen plutselig til. Det braket løs med lyn, torden og hagl. Det hele var over på en time. Etter det - sol og blå himmel igjen.

Lunsj i Karanga Camp. De spiste opp ALL maten :-) Ikke en smule igjen. Ferske råvarer. Nydelig svinekjøtt med stekte poteter gikk ned på høykant. Frisk og god frukt.

Før middagen gikk gjengen 200 m opp fra campen og fikk nyte solnedgangen over Mt. Meru. Vakkert! Nydelig! Her ser man 3000 meter ned til byen Moshi og 2000 meter opp mot Kilimanjaro.

Vi krysser fingrene for at turen videre blir like fin, og vil by på enda mektigere naturopplevelser!

I morgen fyller Ragna 50 år! Den skal feires på 4.900 moh i Kosovo Camp. Hipp,hipp..hurra !!

Vi er spent nå som det går oppover mot stor høyde. Godt å høre at "Folket er i form".

- Elin

 

ONSDAG 4. OKTOBER

Det hadde vært en laaang og kald natt for mange. Småkaldt i noen av soveposene. Men nå er gjengen blitt "instruert" i hvordan man skal "kle seg" i en sovepose. Ikke ha for mye klær på, legg en nalgeneflaske med kokende vann nederst i posen og snør igjen rundt hodet! Det hjelper alltid!

I dag har det vært en lang og tung etappe. Gjengen har vært ute på tur i 8 timer. Alle er nå vel etablert i Barranco Camp. Britt "kjempet" seg heroisk gjennom dagen og var kvalm og mer til... Hun er sterk og står på! Framme i campen ble det frukt og gode råd fra Haavard. "Dette skal gå bra!", sier han.

Dagen startet kl 6 , og etter frokost kl 8 startet de på etappen. Været var strålende med sol og knall blå himmel fram til kl 11. Da kom tåken sigende. På med vindjakke og fleece, som alle selvsagt har med i dagstursekken. Været skifter fort i fjellet, og det er som man må forvente i disse høyder.

Kl 13 var det lunsj i eget messetelt og do-teltet kom også opp. Luksus! På menyen sto tanzanisk gryterett, sandwich og suppe.. nam, namm..

Alle hadde muligheten til å klarte opp på Lava Tower (4.700 m.o.h) noe som 8 stk fra gjengen gjorde. Spennende! Ola og Brit og resten av gjengen gikk i sakte tempo videre mot Barranco.

Haavard sier at gjengen er "unormalt" sterke, selv om 2 sliter. Men de er også sterke og det forventes at de kommer i form igjen til i morgen!

I campen har de vasket og barbert seg, gutta i alle fall :-) Oppfattet at noen også hadde vasket klær. Guiden selv har til og med skifta "undikk", noe som ikke har skjedd før på de 50+ ganger han har vært på Killi!

Da Haavard ringte inn kl 17 norsk tid, var det ginger-tee i koppen og snacks på bordet. Middag kl 19.

I morgen blir det en kort etappe. Da starter dagen med å gå opp Breakfast Wall i 8-tiden. Herlig etappe og veldig imponerende å se hvordan bærerne med alle bager og utstyr lett "løper" opp fjellsiden.

"Skogen" med de enorme Giant Senecio plantene må bare oppleves. De er opp til 6 m høye og noen av dem er over 400 år gamle. Tipper det er mange som tar bilder herfra. Imponerende flott!

Utsikten fra Barranco mot Breakfast Wall er nydelig og det er forventet fullmåne i natt. Forventningen er stor.. når tåken blir borte på på kvelden og det blir kaldere.

Ellers - det er dekning på mobil for de fleste noen steder i Barranco Camp. Det vet dere kanskje allerede..

Haavard hilser til Jarle:" Gruppa gjer ein framifrå innsats"!!

- Elin

 

TYSDAG 3. OKTOBER

Turfølget la seg i soveposene sine før kl 21 i går kveld. Runar og Øystein var i godt slag, og holdt praten i gang på sjarmerende sunnmørsdialekt :-)

Natta i Machame Camp var god for gjengen. Dette tatt i betraktning at glidelåser i teltene gikk opp og ned, da de fleste naturlig nok måtte ut og tisse i tur og orden..

Opp av posen kl 6 i dag tidlig. Frokost kl 7 bestående av graut,pannekaker, omelett og pølser. Deretter var det bare å rusle de 5 timene opp til Shira Camp i shorts.

Vel framme i camp kom tåken. Godt å komme inn i messeteltet da.

Men, etter hvert fikk de en flott solnedgang. Og en god naturopplevelse da den "nesten fulle" månen kom opp bak Kibo.

Dagens ufrivillige humorstunt sto Nina for da hun ikke kom seg ut fra do-teltet i camp. Glidelåsen var bare mulig å åpne fra utsiden. Da var det hjelp å få av gutta :-)

Kirsten og Svein Erik er nygift par på tur og måtte bidra med litt kyss og klem som "underholdning" for resten av gjengen. Det høres lovende ut, at de ikke nektet!

Etter middagen og mørket falt på kom en nydelig stjernehimmel over campen. Nesten ikke vind.

Brifing er gjennomgått for morgendagen. Da skal de opp til Lava Tower på 4700 moh, for så å gå ned 750 m til Barranco Camp.

De er nå på grensen av 2 klimasoner, the Heather / Mooreland sone og the African Alpine sone. Etter hvert blir det naturlig mindre og annen vegetasjon.

Cruet gjør en god jobb. Alt fra "do-mannen" til guidene blir satt stor pris på!

Gjengen er positive og spente på dagen i morgen. "Nye høyder - hva skjer" ?

Haavard sier at alle i gruppa er forbausende friske og raske.

- Elin

 

 

MÅNDAG 2. OKTOBER 

Alle er vel framme i camp. Etter 6 timer var ca. 1200 høydemeter opp til Machame Camp tilbakelagt. Litt slitne, som seg hør og bør, etter nå å befinne seg på ca. 3000 m.o.h. Det har vært en dag med sol. Men den tette regnskogen gjør at de bare tidvis får se den. Underveis hadde de en nydelig lunsj med spagetti og kylling.

Dette er dagen rutiner skal på plass. Alltid litt "kaos" første dag med bager, telt og etablering av sitt nye "hjem kjære hjem". Da Haavard ringte litt før kl.18 hadde de spist popkorn og koste seg utenfor teltene med nyvaska føtter :-) ..herlig følelse å stikke føttene ned i et vaskefat med varmt vann etter en dags vandring!

Blir rutine det også etter hvert.

Litt mer alvor da gruppen fikk en gjennomgang m.h.t. hvordan man skal "gå på tur" i stor høyde. Tenker at det ikke er mange som pakker bagene sine med "rompa i været" etter denne leksjonen, og drikker de nødvendige liter med vann i løpet av dagen :-)
Alt i alt er de glade vandrere godt i gang og spiser nå middag i messeteltet. Det sies at det er både suppe,biffsnadder og dessert på menyen.

Elles må det legges til at Kenneth har med Brann-håndkle, som ble hengt opp på "feil side" av teltet. Det måtte ned da det ikke var sunnmøringer i naboteltet :-)

Bilder av gruppa og Janet, som er en av guidene.

- Elin

 

2 3

2 3

2 3

 

Alle kom vel fram til Moshi i går. Haavard og Alpha møtte gjengen på flyplassen og i går kveld hadde dei ein kort briefing på hotellet der også Dixon - vår rutinerte hovedguide på fjellet - var med. I dag er dei i gang på fjellet, den første etappen går opp til Machame camp på ca. 3000 moh. Ein av tinga som er så spennande med Kilimanjaro er at du får oppleve veldig mange forskjellige klimasonar. I dag går heile etappen i regnskogen. Ein fascinerande vandring på god sti, mellom gigantiske trær og merkelege plantar. Og kanskje får dei sett ein familie med velvet monkeys eller colobus monkeys slenga seg frå tre til tre...

- Jarle

 

SNART PÅ VEG TIL UHURU PEAK - 5895 moh!

Langt nede på det Afrikanske kontinentet står det eit gigantisk fjell heilt åleine. Ein vulkan som ragar 5000 meter over landskapet rundt seg. Det er kanskje det som skiller Kilimanjaro mest frå dei fleste andre fjell i verda - at det ikkje er ein del av ein fjellkjede. Planteliv og dyreliv er også heilt spesielt. Fjellet står nesten på ekvator så her er det regnskog heilt opp til 3000 moh. Dei skal faktisk gå gjennom dei fleste klimasonar som eksisterer på planeten vår.

Karoline, Ola, Øystein, Runar Åge, Ragna, Kenneth, Marianne, Ørjan, Britt, Nina Cecilie, Trond Andreas, Kirsten og Svein Erik er no klar for eit av sine livs store eventyr. Turledar Haavard Gjerdset skal leda gjengen sammen med våre dyktige lokale guidar og bærarar leda av den svært erfarne hovedguiden Dixon Msenga.

Etter Kilimanjaro er besteget skal dei på ein spektakulær safari i Tarangire, Ngorongoro og Lake Manyara, og til slutt skal dei fleste av dei slappa av på Zanzibars strender nokre dagar for å fordøya alle inntrykka.

På denne sida legg me ut oppdateringar frå turen stort sett kvar dag.

Les alt om dagsprogrammet og andre detaljar om turen her.

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka.

Bilete frå tidlegare turar (Foto: Brynjulv Eide og Jarle Trå)

kilimanjaro 03

kilimanjaro 03

kilimanjaro 03