DAGBOK ATLASFJELLA  1. - 14. OKTOBER 2022

 
TORSDAG 13. OKTOBER

Så reiste 10 av oss videre fra Imlil til Essaouira. Vi følger dalen nedover mot kysten, og ser spor etter stor flommen i 1995. Etter styrtregn steg elva 6 m iløpet av 2,5 time, og skapte en tsunami, som tok livet av 150 mennesker,  60 av de turister. I Essaouiera flytter vi inn på et luksushotell, kontrastene er store fra uken vi har lagt bak oss. Her nyter vi spa, sol, basseng og god mat.

En liten gange fra hotellet, ligger medinaen, gamlebyen, som er omkranset av en mur. Her er et yrende liv, med salgsboder der pruting er obligatorisk. Noe vi er meget dårlige på, og gir vekslende uttelling. Fiskehavna må også oppleves. De blå båtene ligger på rad og rekke, og på kaia går handel mellom fiskerne og oppkjøperne høylytt. Fasinerende. Vi går på kilometervis med strand. Her tilbys kammeltaxi, hesteridning og vindsurfing. 

Vi har hatt 13 utrolige dager. Takk til Brynjulv for trygg guiding og til Jarle for et flott opplegg. Dette anbefales!  

- Hilsen førstereisende Eva, Terje og Wenche

1013 Wenche 8

1013 Wenche 8

1013 Wenche 8

1013 Wenche 8

1013 Wenche 8

1013 Wenche 8

1013 Wenche 8

1013 Wenche 8

 (Foto: Wenche Angvik)

 

LAURDAG 8. OKTOBER

Fredag kveld var alle i seng kl 20.00. på felles sovesal med 25 senger.  Det var mange interessante lyder iløpet av natta. Vi fikk torden og lyn om natta. Gjengen var klar kl 05.00 med hodelykter for oppstigning. Litt regn når vi startet, som ble til snø med mye vind lenger opp. Vi gikk i mørket til vi nærmet oss toppen og når det lysnet var det dessverre også tåke. Formen til alle var bra og alle nådde toppen med god guiding opp til Jebel Toubkal 4167 moh. Så var det å starte på nedstigning. Først til fjellhytta og så  ned til hotellet nede i Imlil. Totalt ca 2400 høydemeter i nedoverbakke. En glad gjeng etter dagens mål er nådd. 

Skal hilse fra en veldig fornøyd gjeng! 

- Anne Grethe og Anita 

Alle opp????????Snø, kraftig vind, skodde......men nokre få sekundar???? med sol på toppen. Flere detaljar kjem.......????

- Brynjulv

1008 2

1008 2

 

FREDAG 7. OKTOBER

No har me karra oss opp til fjellhytta på 3200 m. Roleg og fin tur oppover. Fint ver, men nokre få regndråpar etter ankomst... dei fyrste på heile turen. God stemning med forventingar og litt spenning før morgodagen. Innlosjert på eit 25-mannsrom. Pakking og klargjering blanda med nokre korkar turdram. Ingen lengter heim, men kjem nok til å nytta returbillettane med fly allikevel. Alle friske og fine, både psykisk og fysisk. Me koser oss her i Afrika????

- Brynjulv


TORSDAG 6. OKTOBER

Inntrykkene står i kø på vårt Afrikaeventyr, flott natur, herlig reisefølge og nydelige mennesker som vi møter på vår vei. Fattigdom kombinert med lekende barn setter spor i vårt hjerter.   

Vi våkner i dag etter en natt i  Azib Tamsoult 2250moh.  Fordelt på to rom låg 8 Vestlendinger på samme rom. Om noen hadde stått ute og lyttet hadde de nok trodd det var en leirskole på tur. De hadde nok blitt forundret når de fikk se både halvgamle og pensjonister fnisende i sengene sine.   

Når vi forlater dalen kan vi  levende se for oss sommerlivet denne flotte dalen har å by på. Guidene forteller at da kommer folk fra landsbyen opp til «stølsplassen» sin med geiter og barn og kan gjerne bli her i 3 måneder. Barna kan være sammen og de voksne jobber og dyrker grønnsaker og steller geitene sine. Det de dyrker må fraktes ned med esel eller muldyr for vei finnes det ikke her.   

Vi går videre over mot Imlil.  I det vi kommer opp i passet ser vi ned til Imlil. Det føles som ekte luksus at muldyrene bærer bagasjen vår mens vi kan gå med en vanlig tursekk.  Vi forstår at Imlil er en mer moderne landsby. Vi har blitt fortalt at ungdommene flytter fra de små landsbyene oppi fjellene og ned til de større landsbyene. Det er ikke så vanskelig å forstå og det er nesten som om vi blir litt glad over at neste generasjon kan få det litt enklere.

Møtet med den øverste landsbyen Tach Dirt gav virkelig inntrykk og tårene satt løst da vi såg hvor fattigslig folk kan bo. Det er godt å se at de har kommet lenger her. Her finnes «sykehus» spisesteder og politistasjon blant annet. Vi får også se hvor våre trivelige guider har husene sine.  

I det vi går mot landsbyen vi skal overnatte i ser vi målet Jebel Toubkal i det fjerne.   Vi kommer frem til landsbyen Armed og får plass på ett flott gite. (Vandrerhjem). Gitet ligger omgitt av en nydelig eplehage og jammen får vi ikke dobbeltrom også.  Her får vi servert en nydelig lunch.

I bakgrunnen hører vi barna leker, og vi kjenner ekte glede.  Dette er sannelig litt av ett eventyr.  

Gjengen hilser  

- Eva og Terje

1011 Eva 5

1011 Eva 5

1011 Eva 5

1011 Eva 5

1011 Eva 5

(Foto over: Eva Solstad Alme)

1006 Wenche 9

1006 Wenche 9

1006 Wenche 9

1006 Wenche 9

1006 Wenche 9

1006 Wenche 9

1006 Wenche 9

1006 Wenche 9

1006 Wenche 9

(Foto over: Wenche Angvik / Foto under: Mia Bergmann)

1006 Mia 5

1006 Mia 5

1006 Mia 5

1006 Mia 5

1006 Mia 5

 

ONSDAG 5. OKTOBER

God morgen med solid frokost av turteamet før presis start. Solen står opp ved 7tiden og turen startet i skyggesiden av dalen. En rolig jevn start oppover dalsiden i Matat et par timer oppover til neste pass/fjellovergang.  Der møtte vi de første tur-turistene. Fin rast med god utsikt før vi ruslet nedover det røde fjellet som skilte seg tydelig ut fra de andre. Stopp i den lokale matbutikken for bunkring av drikke og snacks. En skokk av muntre unger som var  akkurat var ferdig med skolen hadde mye moro av oss nordmenn på tur.

Flott oppstigning, jevn fin sti forbi utallige gamle flotte lokale einetrær i mange fasonger og størrelser. Vi lærte at i Marokko er det tre varianter, grønn, rød og spansk - alt etter høyde over havet, og det er forbudt å hogge trærne. Lokalbefolkningen hogger de nederste greinene til dyrefor for vinteren. I dette området går temperaturen ned mot minus 10 i desember til mars. Det er vanskelig å forestille seg dette med de husene de har for oss bortskjemte nordmenn.

Ankom Tamsoult 2250 mho i flott ettermiddagssol og nok en deilig lunsj. Marokkos variant av DNT hytter og mange andre turfolk fra USA, Frankrike, Tyskland, Holland og Marokko. Ettermiddagstur til fossen 200 m høyere opp. Vanskelig å utkonkurrere norske fosser men ferskpresset juice gjorde susen. Sovesal og gode turvenner med godt samspill gjør oppholdet bra.

Alle hilser.

- Mia Bergmann

 

TYSDAG 4. OKTOBER

Vi våknet opp til blå himmel i den høyeste landsbyen i Nord Afrika, Tashdirt, 2400 moh. Etter en deilig frokost vandret vi nedover dalen, gjennom sjarmerende fattige berberlandsbyer, valnøttrær, beitende geiter og sauer, kvinner som vasker tøy og innimellom Allahu Akbar rop fra minareten. På 1750 moh i en nydelig elvedal fikk marrokansk nøtteblanding før det gikk opp opp opp til 2064 moh. Der ble det observert en skorpion. Så ned ned ned til landsbyen Aguirsioual , 1580 moh, hvor vi spiste en deilig lunsj. Dette etter at vi hadde avkjølt bena i elven og kjøpt cola i glassflasker. Så gikk turen opp til overnattningsgiten i landsbyen Matat, 1850 moh. Utrolig god stemning, fantastiske guider; Hussain og Mohammed Ali, nå senker kvelden seg og det nærmer seg middag.

- Hege, Gudrun og Signe

1004 Wenche 5

1004 Wenche 5

1004 Wenche 5

1004 Wenche 5

1004 Wenche 5

Foto: Wenche Angvik

 

MÅNDAG 3. OKTOBER

I dag starta eventyret vårt i Atlas fjella. I vår store gruppe av 19 glade vandrere, er 3 av oss førstereis på en slik type tur. Og allerede til lunsj var vi høye på opplevelsen. Vi føler oss veldig priviligerte som kan oppleve kultur og et gjestfritt folk på en slik unik måte. Perfekt ver, kjekke folk og glade serviceinnstilte guider, kokker og muldyrdrivere. Første dag er over og vi er trygt innlosjert i en trivelig gite. Nå skal vi nyte en god middag og gjøre oss klar for en ny dag.

Takk for i dag.

- Wenche

1003

1004

 

SUNDAG 2. OKTOBER

Etter ein dag i Marracech med mange inntrykk og mykje folk, er me no klare for fjellet. Har idag gått rundt i byen og sett på livet og kvardagen her, noko som er milevis frå det me er vante med heime. Godt og varmt, nye lukter, lydar og trafikkultur. Middag i kveld var nær den kjente markedsplassen. Alle er friske, raske og forventningsfulle til dager i Atlasfjella.

- Brynjulv

1002 4

1002 4

1002 4

1002 4

I går ankom dei Marrakech litt ut på kvelden, og i dag har dei vore på sightseeing i denne spennande byen som kanskje må karakteriserast som ein av dei mest eksotiske i verda. Å besøke marknadsplassen Djema el Fnaa om kvelden er som å oppleve ein blanding av bazar, sirkus og tivoli på ein gong. Slangetemmarar, flammeslukarar og tryllekunstnarar, i ei salig blanding saman med salgsboder for allverdas krydder, tekstiler og eg veit ikkje kva...  I morgon startar fjellturen og dei har i kveld pakka om og gjort seg klare for den sju dagar lange vandringa i Atlasfjella.

- Jarle

 

STOR GRUPPE KLAR FOR ATLASFJELLA!

Mette, Willi, Hege, Gudrun, Signe, Sunniva, Sonja, Ann-Kristin, Steingrim, Irene, Norvald, Anne Grethe, Anita, Mia, Jens Petter, Eva, Terje og Wenche har no forhåpentlegvis fått lukka bagane og er klar for det Marokkanske eventyret.

Turledar Brynjulv Eide skal saman med våre lokale guidar Mohamed og Houssain leda gjengen gjennom Atlasfjella mot Jebel Toubkal (4167m), det høgaste fjellet i Nord-Afrika.  Dei går først gjennom områder med små landsbyar der dei driv med geit og jordbruk, mens dei etter kvart kjem opp i dei meir alpine delane av Atlasfjella, der dei aller høgaste toppane ligg.

Dei skal også utforska eksotiske Marrakech som er kjent blant anna for den yrande marknadsplassen Djemaa El-Fna. Etter fjellturen reiser fleire av dei til kystbyen Essaouira som er kjent for si flotte strand og den heilt spesielle atmosfæren i gamlebyen.

På denne sida legg me ut oppdateringar undervegs.

Les alt om dagsprogrammet og andre detaljar om turen her

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka

atlasfjella 03

atlasfjella 03

atlasfjella 03