DAGBOK KILIMANJARO 10. SEPTEMBER 2015

 
TORSDAG 24. SEPTEMBER

En liten oppsummering fra dagene våre på Zanzibar. Etter en kort flytur og en "lett skremmende " busstur havnet vi på LangiLangi hotell. Her nytes late dager, god mat og solnedgang fra terrassen. I går spiste vi Papegøye fisk servert av eieren av hotellet. I dag har vi vært på båttur med snorkling og lunsj servert på en strand. Under snorklingen så vi alle fiskene vi ble kjent med i filmen Nemo. Salamandere dukker opp på terrassen etter solnedgang til fryd for noen og frustrasjon for andre. Morgendagen vil nok benyttes til sol og bading før vi setter nesen hjem på lørdag. Vi har hatt en utrolig flott ferie med fjelltur, safari og Zanzibar.

Hele gjengen takker for denne turen og ser frem til å komme hjem.


(Foto: Ann Helen Skotnes)

 
ONSDAG 23. SEPTEMBER


Hotelldirektør og altmuligmann på Langilangi, Sele, med dagens middag. (Foto Ingunn Fauskanger)

 
MANDAG 21. SEPTEMBER

Avgang fra Kudu Lodge kl 08:30. Etter 20 minutters bilkjøring var det over på sykkel. Vi syklet nedover The Geat Reaf Valley sammen med 4 guider. En flott opplevelse.
Vel nede i banan landsbyen Migombani Village med sine 1400 innbyggere og mange stammer ble vi vist rundt på en bananplantasje. Det var mange barn på veien som ønsket oss velkommen med sin vennlige, Hallo...
Vi fikk presentert de ulike banan typene og anvendelser av disse. Banan trær med sine høye stammer og imponerende store blad (som forøvrig også kan brukes til paraply) bruker 9 måneder fra stikling settes i jorden til det er et utvokst tre som bærer avling.
Et tre bærer kun avling en gang.
Vi fikk også besøke Maujara stammen og se hvordan de bodde og levde. Vi fikk også opplevde hvordan de laget figurer og pyntegjenstander som noen av oss kjøpte.
Turen gikk videre til et av mange marked hvor vi fikk se hvordan banan øl og bananvin ble laget. Smaksprøver ble presentert... Vi fikk også smake på andre typer frukter som var å få kjøpe på markedet.
Det var nå tid for lunsj som etter en kort sykkeltur ble inntatt på Migunga.
Tor fikk endelig oppleve Lemuer som sprang på plenen sammen med apekatter.
Vi tok så bil for å besøke Masai folket. Disse tok imot oss med sang og dans - mennene med sine karakteristiske spenstige hopp som noen av oss prøvde å etterligne med vekslende hell...
Vi ble vist rundt i deres boliger som var laget av jord, tre og blader. Disse ble bygget av kvinner.
Dette ble atter en dag med mange inntrykk.
Vi er nå klar for avslappende dager på Zanzibar for å bearbeide alle opplevelsene vi har vært gjennom.
Takk til Håvard og hans menn for opplevelsesrike dager - dette var vært påfyll for oss alle som vi vil huske resten av våre liv. Igjen takk for turen!

- Hilsen Bente & Leon

Toppen av Breakfast Wall (Foto Ann Helen Skotnes)


Bryllupsdag


Løve fra første safaridag

Ingelin, Wenche, Ann Helen og Ingunn på vei ned fra toppen (Foto Wenche Linge Eggesbø)

 
SØNDAG 20. SEPTEMBER

Så var det søndag igjen, og ny safaritur. Denne dagen til Ngorogoro-krateret som ligger en halvtimes kjøretur fra der vi bor, Kudu Lodge. Vi startet opp jeepene allerede kl 07.30 og stoppet først på kraterkanten der vi kunne nyte utsikten over dette fantastiske området. Nede i dette krateret ( ca 260 km2) lever et stort antall dyrearter tett på hverandre. Masaiene bruker også dette krateret til å gjete kuene sine i.
Det første som møtte oss var en flokk sebraer og noen vortesvin som gresset uanfektet. I løpet av dagen såg vi over 20 forskjellige arter. I tillegg til i går, såg vi neshorn, flodhest , vannbøffel, sjakal, pelikaner og en del andre fugler.Høydepunktet var en løve som låg midt i vegen. Hun rikket seg knapt selv om det kom 5-6 jeeper kjørende. Løven strøk bildøren, og for noen ble dette en skummel opplevelse.
Å være i Ngorogoro-krateret var en surrealistisk opplevelse med så mange ville dyr på et så konsentrert område.
Vel tilbake i lodgen kom turens første avslapping. Et par timer ved bassengkanten med paraplydrinker og sang.
Alt i alt en kjempeflott dag.

- Masse hilsener til familie og venner fra Ann Helen og Ingvar.


(Foto Kåre Moberg)

 
LØRDAG 19. SEPTEMBER

Så var vi komt til Safari-dagene. Vi startet med en 4 timers kjøretur til Tarangire National Park. På veien måtte sjåføren på en av bilene stoppe for å gå inn i banken. Leon og Ingvar benyttet anledningen til å øve inn den berømte turistsangen "jambo". Det ble fort oppnådd kontakt med lokalbefolkningen som begynte å danse. Da stemningen ble høg kom det frem en vakthavende i uniform med automatvåpen. Ingvard forsvant inn i bilen raskere enn lynet. Vakten spurte, what is this? Hvorpå svaret ble, this is a guitar. Det ble mye latter etter denne episoden. Det ble Picnic-lunsj i parken før safarien startet. Vi feiret 28 års bryllupsdag for Norvald og Ingunn inne i parken. Det ble feiret med Champange. Følgende dyr ble sett i dag: Elefant, giraffer, pumba, mongo, gnu, impala, antilope, hyene, struts, apekatter, lemur, en del fuglesorter og en løve liggende i ett tre. Det var en fin tur bortsett fra Tse-tse fluene som var ekstremt nærgående. Turen ble avsluttet med en fin middags-buffet på Kudu Lodge.

- Kåre & Grethe

Alle hilser hjem til familie og venner.

Fekk i dag tilsendt nokre bilete frå fjellturen:

(Foto: Wenche Linge Eggesbø)

(Foto: Ingunn Fauskanger)

 
FREDAG 18. SEPTEMBER

I dag skulle loggen være kort og grei; "vi gikk de siste 1500 høydemeterne ned og returnerte til hotellet fulle av inntrykk" Vi var ikke helt forberedt på vekking kl 06:00, rask pakking og frokost, med avgang kl 07:00. Bærerne gav oss en flott "takk for turen" sang og dans før vi labbet avgårde for siste gang på denne turen. Jane fikk syketransport, noe som var en opplevelse i seg selv. Vel fremme ved gaten ble vi møtt med en god Kilimanjaro øl, som smakte fortreffelig - virket ikke som noen tenkte på at klokken bare var 9 - Det ble avslutning der Leon "sablet" champagne til stor begeistring for oss og crewet. Det ble mere sang og dans som fortsatte inn i bussen og helt ned til Moshi der vi sa farvel til crewet og det ble pizza til lunsj igjen. For noen fantastiske dager vi har hatt mellom de to besøkene i Moshi.
Leon har antydet at han har savnet gitaren sin, så stor var begeistringen da Mike dukket opp med gitar mens vi stoppet ved et supermarked. Der ble det en liten minikonsert utenfor bussen som både vi og de lokale satte pris på.
Vel tilbake på hotellet ble det endelig dusjing, massasje av ømme kropper og avslapning ved bassenget. Kvelden ble avsluttet med god middag og mere sang og latter. Men det er visst ikke ferie vi er på - vi må tidlig til sengs så vi får pakket om til safari i morgen - det blir avgang før 8 i morgen tidlig. Gleder oss til fortsettelsen på denne fantastiske reisen vår.

- Ronald og Wenche hilser familie og venner

I kveld har Ingunn underholdt oss med høytlesning av hyggelige hilsener i gjesteboken. Hele gjengen takker

 
TORSDAG 17. SEPTEMBER

Den store dagen er her for å gå på Afrikas tak; Kilimanjaro og Uhuru Peak (5.895 moh).
Stemningen var til å ta å føle på da Håvard gikk gjennom siste info og forberedelser til topp-støtet.
Vi ble delt i to grupper for å bedre time felles samling på Uhuru Peak til soloppgang torsdag morgen 17/9.
Første gruppe gikk fra Kosovo camp ons. kl.23:00, en time før neste gruppe. Alle fikk et varmt måltid en halv time før avgang.
Spesielt å bestige fjell i mørke...
Det blinket og virrer i hodelykter både foran- og bak oss.
Tror ikke jeg overdriver om jeg sier det ble en tøff tur for alle, spesielt siste stigningen. Med støtte fra Håvard og Brixtons menn samt god støtte og moral i gruppen gjorde at alle kom i mål unntatt en som gjorde et tappert forsøk tross mange utfordringer både før og underveis denne uken.
Ca kl.06:25 var vi fremme ved målet.
Det ble en noe uorganisert foto seanse ved Uhuru Peak men med dagens IT løsninger er muligheten stor for at bilder kan utveksler når folk endelig får koplet seg opp m iPad og andre medier...

Vårt kamprop ble også justert til bruk på toppen; vers 1 og 3 fikk et mer passende innhold:

[:Pole Pole - be a star:]
[:Kilimanjaro - Here we are:]

[:We have made it to the top:]
[:Here and there we took a stop:]

Vi var tilbake ved Kosovo camp kl.09:00 med påfølgende brunsj. Så var det å pakke sammen teltene og vandret videre til Mwrka camp, en 4 timers gå tur i elvedelta (var det noen som trodde dette skulle være en ferietur?)
Vårt hovedmål er nådd, under dagens motto "Yes, we can"
Nå gjenstår Safari og avslappende dager på Zanzibar.
Tror ikke jeg overdriver om jeg nevner at alle gleder seg til en dusj...
Hilsen fra alle i reisefølge til familier, venner og kjente??

- Dagens referent; Leon (Zimba)

Fantastiske nyheiter frå Uhuru Peak...
Haavard ringte akkurat frå satelitt-telefon og meldte at dei var nede igjen i leiren etter eit vellykka toppstøt. Dei hadde stjerneklar himmel, men mykje vind, så det var tøffare forhold enn normalt. Dei delte seg opp i to grupper og starta med ein times mellomrom. Grethe var ikkje heilt i slag og måtte snu etter eit par timar, ellers stod alle på toppen. Heile gjengen gjorde ein imponerande innsats. Stor takk til Dixon og hans gjeng med assistentguidar og bærarar som var med og gjorde det mogeleg for gjengen vår og stå på toppen. Dei sender fleire detaljar i kveld, no er det berre kvile og søvn dei tenker på...
- Jarle

 

ONSDAG 16. SEPTEMBER

Våknet opp til en ny strålende dag i Karanga Camp. Dette er siste overnatting før toppstrøket. Frokost ute. Det var naturlig en litt spent stemning rundt bordet, men alle hadde god matlyst. Startet mot Kossovo Camp kl 09. Lunsj på Barafuhut kl 12. 600 høydemeter tilbakelagt. Litt småkalt og delvis overskyet, men hva gjør vel det alle i fin form. Ankom Kossovo Camp kl 13:45. 4800 mtr. Nå gjenstår bare finale turen opp til toppen i natt. Alle ved godt humør og klar. Dagens motto. YES WE CAN?. Benytter anledningen til å ønske alle mine supre turkamerater god tur til toppen. Møtes der.

- Jane og Jarle hilser til familie og venner.

Skal også hilse fra alle andre i turfølget. ?


I natt går dei mot toppen... (Bilete frå tidlegare tur. Foto Jarle Trå)

 
TYSDAG 15. SEPTEMBER

Heisann! Atter en flott dag, og en "frisk" gjeng. Dagen begynte med fødselsdag-sang til Tor . Deretter deilig frokost under åpen himmel i Baranga. I tillegg fikk vi info om at Brann vant 5-1 mandag, ikke verst. Turen i dag startet opp Breakfast Wall og gikk til Caranga camp i nydelig vær. Underveis matet Jarle og Tor ravner fra hånd. Stjal som ravner gjorde de og. Det ble stort selskap med hele cruet. De danset, sang og hadde kake til Tor, og vi hadde sang til dem og Tor. For en herlig dag. I campen ble det deilig mat og soling av bar overkropp. Håvard fikk ekstra vann, for å pynte seg til Tors fødselsdag. Det ble en nybarbert Håvard ?. Dagens motto: Make yourself prepared.

- En hilsen fra Ingelin og Tor

Ann Helen og Ingvar hilser til familie og venner også

 
MANDAG 14. SEPTEMBER

3.dag startet litt kald, men med knall blå himmel. Etter en nydelig frokost med havregrøt, pannekaker og steikt egg la gjengen i vei. Vi hadde en lang dag foran oss med mange høydemeter å forsere. Det viste seg å bli en tøff dag for flere av oss med både magesjau og kvalme. Ved framme ved Lavatower sto lunsjen klar og de som orket åt godt. Fire av oss jenter måtte kaste inn håndkle og skippe klatretur opp på tårnet. Vi ble vel ivaretatt av våre fantastiske medhjelpere. Brison spanderte til og med ytterjakken på Grethe fordi han så at hun var kald. Uheldigvis kom det regn på veien ned så det ble en våt tur nedover. Motto for dagen var Ut på tur, aldri sur :-)

- Ingunn

 
SØNDAG 13. SEPTEMBER

Etter en natt med mye lyd og lys (les hodelykt) - og kanskje litt lite søvn - startet vi dag 2 med en kjempe god frokost. Kl 08:30 var det klart for avgang. Ingunn satte motto for dagen: "Hakuna matata" som betyr: Nyt dagen, ingen problem.
Har hatt en flott 5 timers tur i sol og ca 20 grader.
Vi har gått fra 3.050 moh til 3.810 moh. Alle er frisk og har det bra. Underveis ble vi underholdt med lokal folklore av guide og sherpere.
Vel fremme ved campen fikk vi servert god middag med dessert.

Vi har laget vårt eget kamprop og det er referenten sjøl som leder sangen:

[:Pole Pole - follow me:]
[:Kilimanjaro you wait and see:]

[:Drink your water you get bright:]
[:Gets your body fit for fight:]

[:We are going to the top:]
[:Here and there we take a stop:]

[:Mambo Jambo give me five:]
[:We are feeling all alive:]

[:Lift me up where we belong:]
[:This is Finale of the song:]

- Bente & Leon hilser til familie og kjente hjemme :)


I dag har dei gått frå den øverste delen av jungelen opp til eit landskap med buskar og kratt, men ellers berre lava og stein. Det er ein av tinga som er så fascinerande med Kilimanjaro. Måten naturen og landskapet forandrar seg på heile tida, etter kvart som dei kjem høgare og høgare. Shira camp ligg på nesten 4000 moh. og i kveld har dei ein enorm utsikt over det afrikanske kontinentet langt der nede... Dei har hatt ein strålende dag. Sol i heile dag, men litt tåke i ettermiddag etter dei kom fram til campen. Alle er i god form og det er god stemning i leiren.
- Jarle

 
LØRDAG 12. SEPTEMBER

Startdag!
Vi ble hentet kl 10 på hotellet, så gikk turen til Machame Gate for de siste forberedelsene . Der stod det ca 60 bærere og ventet på oss. Så var det innskriving i "fjelltallet", og fylling av vannflasker. Turen startet ca 11.30 , og det ble en fantastisk tur gjennom regnskogen. Solen gløttet ned gjennom trekronene, og stemningen var god hele turen. Rett rundt en sving dukket det opp et dekket langbord der vi fikk servert kylling og spaghetti. Regnskogen gror nok godt i dag da vi har "gjødslet" rundt i buskene i hele dag.
Kom opp til Machame Leir ca kl 17.30 der teltene stod og ventet på oss. Alle melder at de har full kontroll på "kaoset" i teltene. Sitter nå med kaffe, pepperkaker og popcorn i messeteltet. Har det kjempebra.

Dagens hilsen :
Wenche og Ronald hilser familie og venner i øst og vest.
Ann Helen og Ingvar hilser til Mathias, Sandra, Kristian , Katrine og resten av familie og venner.

 
FREDAG 11. SEPTEMBER

Vår første dag i Afrika.
Overskyet på formiddagen men så kom solen igjennom og det ble veldig varmt. Vi fikk dessverre ikke sett fjellet i dag pga skydekke.
Her e mykje lott og leven :-) På infomøte i dag tidlig kom Haavard frem med kart over fjellet som han mente det var greit å kjøpe hvorpå Norvald lurte på hva vi skulle med en guide som trengte kart for at vi skulle komme frem.

Har hatt en fantastisk tur til Moshi. Vi fikk besøkt Amani Center for Street Children og fikk en flott omvisning der. Grethe har støttet dette senteret i 10 år så det ble en stor opplevelse for meg personlig å få besøkt de. Hele gruppen satte stor pris på å få sett hvordan de driver dette fantastiske senteret hvor de hjelper barn bort fra gatelivet. Se nærmere info på www.amanikids.org

Etter det var vi på ifølge Haavard, Tanzanias beste italienske restaurant. Det øves på Pole, pole i øldrikking, men det fungerer dårlig.

Deretter var det tilbake til hotellet hvor det er avslapping og nytt infomøte før den store turen som starter i morgen. Vi koser oss masse.

- Grethe og Kåre.

Vi hilser til alle barn/svigerbarn og barnebarn
Ingelin og Tor hilser også til barn m samboer og barnebarn

 
TORSDAG 10. SEPTEMBER

Alle er vel framme ved foten av Kilimanjaro - bokstaveleg talt - etter ein lang flytur i dag. Haavard melder om ein svært hyggeleg og humørfylt gjeng. Tydeleg at han gledar seg til å ta fatt på fjellet igjen for andre gang på kort tid. Det er kun nokre få dagar sidan han stod på toppen. I morgon skal dei oppleve kulturen og landsbylivet i Afrika, og dei skal gjera dei siste forberedelsane før fjellturen startar lørdag. Følg med på denne sida framover, dette blir spennande!
- Jarle

 

KLAR TIL AVREISE!

Ein stor vennegjeng er no klar for det store Afrika-eventyret! På torsdag drar dei til Afrika for å bestige Kilimanjaro, oppleve det fantastiske afrikanske dyrelivet og nyta dei kvite strendene på Zanzibar.

Wenche, Ronald, Ingvar, Ann Helen, Kåre, Grethe, Norvald, Ingunn, Tor, Ingelin, Jarle, Jane, Bente og Leon skal sammen med turledar Haavard Gjerdset førsøka seg på Afrikas høgaste fjell. Vår svært erfarne hovedguide Dixon Msenga skal sammen med sitt crew av assistentguidar, bærarar og kokkar hjelpa dei med å nå 5895 meter over havet...

På denne sida legg me ut oppdateringar frå turen etter kvart som dei nærmar seg toppen.

Les alt om dagsprogrammet og andre detaljar om turen her

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka


(Bilete frå tidlegare turar. Foto: Jarle Trå, Brynjulv Eide, Knut Horvei og Øyvind Birkeland)