DAGBOK KILIMANJARO 19. - 31. JULI 2019

 

Sjå fleire bilete frå turen nederst på sida... 

190719 Kilimanjaro 127

 
30. JULI

Avreise kl 06?
Vi drar på sykkeltur for å kikke på banantrær, det finns 18 forskjellige ? En rød fikk vi smake på, søt og god.
Rismarkene var flotte, og en tur innom treskjærere. Vi handlet litt og innom grønnsaksmarkedet hvor vi også fikk smake på pannekaker?
En god kyllinglunch og utdeling av våre flotte diplomer fra turen opp til killimanjaro ?
Stolte og fornøyde drar vi hjemover til flyplassen.
Jarle blir værende igjen her nede og klar for ny gruppe allerede i morra?
Tusen ❤️lig takk til Jarle nok en gang for en fantastisk tur.

- Mvh Vilde, Rebekka, Fabian, Jonas, Hans Olav, Terje og Inger?

28. OG 29. JULI

Safari i parkene Tarangire og Ngorongoro var helt fantastiske. Store grupper med elefanter som bader og flere grupper som vandrer i flokk. Hannløvene som nyter dagen og hunnløvene koser seg med dagens fangst. Høye, flotte giraffer bare 3 meter fra oss. Flodhestene som skuler på oss fra vannoverflatene. Vi så også mange andre spennende og fine dyr; gnu ,antiloper, bavianer og flere andre typer apekatter, vannbøfler, neshorn langt borte , sjakal, hyener, masse fargerike fugler og store struts. Ikke minst nesehorn som vi så to ganger på lang avstand i kikkerten.
Fantastisk flotte parker.

- Inger

27. JULI

Siste natt i telt er over for denne gang. Vi står opp 06 og pakker før en rask frokost. Det deles ut en hilsen til hele crewet og de danser og takker med sin egen Kilimanjaro sang. Vi går i rask gange nedover (og kun (!) nedover) i 2000 høydemeter . Ved målgang hadde Jarle ordnet bobler, øl og brus??  I byen Moshi kom vi til en fantastisk pizza og øl til og div mineraler. Vi kom til hotellet Aishi og en lang dusj var himmelsk. Noe godt i glasset og middag om litt blir dette en tur vi lever villt lenge på??

- Inger 

Quotes Kilimanjaro (by Vilde)
- [ ] Terje: hva kaller vi dette matteltet? Jonas: matteltet.
- [ ] Terje: jeg hadde aggressive (progressive) briller på så jeg trodde jeg ble høydesyk først
- [ ] Jarle: I think we can take vekk this suppe
- [ ] Jarle: Det ødelegger ikke nattesøvnen (nattesynet) med rødt lys i hodelykta
- [ ] Jonas: Det kiler i rævhålet (på Lava Tower)
- [ ] Rebekka: Jonas...
- [ ] Inger: Sante ana! (Asante sana= tusen takk)
- [ ] Inger: d e heilt sprøtt
- [ ] Terje: d e heilt vilt
- [ ] Terje: dreams do come true

 

26.JULI - Toppstøt !

Dagen i dag begynte kl 03:00 mot toppstøtet? Vi har masse tøy på frå start,  men etter soloppgang 06.39 ble diverse klær lagt i sekkene. Det blei mange små pauser til Stella point og så ein kjapp etappe til Uhuru peak. 6.15 total tid. Vi er sykt glade nå og alle kom seg i mål sammen, takket Jarle og hans beste team?Vi er faens så glade alle sammen , og tårene pipler av glede og trøtthet.  

- Inger

0726

 

25. JULI

Jambo fra base camp og ca 4900 meter. I dag våknet alle heldigvis og utrolig nok friske og raske, klare for turen mot camp Kosovo. Her skal vi tilbringe siste natt før toppstøtet. Vi tar det viktigste først - halvveis på etappen fikk vi servert te, kaffe og ‘donutboller’ på duk på fjellet. Skikkelig luksus! Vi merker at det blir mindre og mindre snakk i gruppa mens man går, men Jonas holder fortsatt takten med musikken med stavene. Og takket være Bryson, Jarle og noen dollar, camper vi et godt stykke opp fjellet fra resten. Det betyr en god time spart i natt! I skrivende stund ligger vi i hvert vårt telt og gjør kropp og sekk klar for summit night. Lala salama! 

- Rebekka og Vilde

24. JULI

I dag fikk vi lov av Jarle å sove en halvtime lenger, så først kl halv åtte ble vi vekket med te og kaffe i teltåpningen.  Etter en deilig havregrøt/pannekake/omelett-frokost er vi klare til å ta fatt på dagens rute mot Karanga camp. Dagens første utfordring er å forsere Breakfast Wall. Dette er en bratt bakke som visstnok har fått navnet sitt etter frokostrestene som ligger igjen etter turgåere som ikke har tålt høyden. Dette er ikke noe problem for vår gruppe og vi fortsetter i fin form mot Karanga. Her har kokken Almas laget i stand den beste lunsjen hittil på turen: fruktsalat, kylling og chips. Nå har vi resten av dagen for oss selv. De fleste får seg en liten lur og vi slapper av med spill og lesing i teltene. Etter middagen er vi igjen klare for quiz, bortsett fra Jonas som sliter litt med magen, men som er klar i morgen.

-Hans Olav

23. JULI

Dag 3 kan vel regnes som beste dagen hittil. Noen stod opp klokka 07 som frysepinner og «uffet» seg ut av teltet med både dunjakker og vinterbukser. Etter en liten halvtime tittet solen frem over toppen av fjellet og varmegradene kom fort. Igjen etter en strålende frokost så kommer vi oss av sted før kl 09. Humøret, musikken og været er helt på topp! Etter noen gode timer og nye høydemeter ankom vi Lava Tower. Der fikk vi en 3-retters lunsj som ga oss bra med krefter før vi klatret opp Lava Tower. Inger trosset høydeskrekk og ble en liten fjellgeit til toppen, på ca. 4700 moh Tålig heftig utsikt! Her fikk vi aklimatisert litt ekstra og ikke minst lekt oss i fjellveggen. Når vi kom ned Lava Tower ble det stolte og rørte tårer på både Inger og Jarle. Vi må også få med et lite dikt som ble laget på stien oppover:

- Nå går vi opp fjellet på stien hær - noen har allerede startet med medisin mot grå stær.
- Dei kjende ein mild, liten høydesjuke - også at beinan var blitt litt mjuke.
- Gårdsdagens etappe kjennes godt i kroppen - tungt å se at det fortsatt er jækla langt til toppen.

Drøye to timer bruker vi ned til campen fra Lava Tower. Gjennom daler, fjellsider, og nydelig, variert natur koser vi oss nedover. Et iskaldt bad ble avslutningen på turen for Jonas. Kjapp og kald kattevask. Nå sitter jeg å oppsummerer dagen før vi venter på maten. Flere ord får jeg ikke tid til nå, for nå må vi evakuere matteltet og redde telt og oss selv. Nå blåser det skikkelig og teltene er brune av jord og støv. God stemning!

- Jonas 

22. JULI

Klokka 07:00 vekkes vi av to gutter, de serverer te og kaffi. Så pakker vi sekkene og gjør oss klare til havregrøten 07.45. Vi står på rekke og pusser tennene og 08.50 er vi klare for 800 høydemeter. Det er tåkete de første timene i det bratte terrenget, og Postgirobygget synger «sommer på jorda « fra vildes Spotify ? Sola kommer og div klær må legges i sekkene igjen, solkremer dekker våres hvite hud? Lett lunch sammen med ravnene ved en nydelig topp. Det siste stykket før camp blir det sakte gåing og div drikkeflasker tømmes. Begynner å merke høyden litt. Vi kommer frem til campen Shira 3838 MOH klokka 14.30 og nydelig lunch dekkes på bordet ute. Fantastisk vær. Vi tar en kjapp hvil før vi tar en tur oppover til  headache toppen? Nede igjen fikk vi dans og sang av alle i teamet? Jarle vet å finne de beste hjelperne, og ikke bare det - Jarle tryller frem en stor tvistpose. 21.30 er vi i soveposene med varme flasker, minus grader om kveldene og natta er kald. En fantastisk stjernehimmel.

-Inger 

21. JULI

Deilig med en god natt og frokost på hotell Aishi. Alle sammen møtte godt uthvilt og klar for første etappe av vår spennende tur. Klokken 09.30 satt vi oss i bussen og kjørte den korte veien til Gate Machame, hvor vi gjorde de nødvendige registreringer for å få lov å bestige fjellet. Spent stemning i laget, men vi merker allerede at dette er en gruppe hvor de vittige kommentarene og latteren sitter løst. Så er vi i gang. Deilig å kjenne de første bakkene i beinene. Opp opp opp. I dag har vi gått fra 1800 til 3000 meter og 15 km lengde. Rolig tempo, slik at vi sakte og sikkert tilvenner oss høyden. Vi blir imponert over hvordan bærerne bykser oppover med enorme pakninger på hodet. Disse er vi helt avhengig av på vår vei mot toppen. Jarle er den perfekte turleder. Forteller med sin enorme erfaring på tindebestigelse og gir oss troen på at DETTE SKAL VI GREIE!I skrivende stund sitter vi i matteltet og oppsummerer dagen. Vi blir rent bortskjemt med knallgod mat, nydelig natur og knall opplegg. Lover godt for de neste dagene. Nå er det quiz og kåring av kveldens mesterhjerne. 

-Terje

20. JULI

Me har landa ved foten av Kilimanjaro!

Etter ein lang flytur er me på plass i den vesle landsyen Machame rett under der me skal starta vandreturen i morgon tidleg. I dag har me kost oss i sola rundt bassenget, me har pakka bagane våre og me har spelt yatzy... Pluss at me har ete ein solid lunch og middag - viktig å ete seg opp før ein tur på Kilimanjaro.

- Jarle

0720 

 Kilimanjaro viste seg fram i all sin prakt for alle på venstresida på flyet i dag (Foto: Vilde)

 

UHURU PEAK - HERE WE COME!

Langt sør på det Afrikanske kontinentet står det eit gigantisk fjell heilt åleine. Ein vulkan som ragar 5000 meter over landskapet rundt seg - og heile 5895 meter over havet. Det er kanskje det som skiller Kilimanjaro mest frå dei fleste andre fjell i verda - at det ikkje er ein del av ein fjellkjede. Planteliv og dyreliv er også heilt spesielt. Fjellet står nesten på ekvator så her er det regnskog heilt opp til 3000 moh.

På fredag legg me i veg mot Tanzania. Vilde, Rebekka, Jonas, Inger Karin, Terje Ragnar, Fabian og Hans Olav er klar for å ta fatt på eit av sitt livs store eventyr.

Våre fantastiske lokale guidar, kokkar, servitørar og bærarar - med hovedguide Bryson i spissen - gjer ein kjempejobb for at me skal ha det så bra som mogeleg, og for at me skal nå toppen. På Kilimanjaro er det "engelsk ekspedisjonsstil" som gjeld, og det innebærer f.eks. at du blir vekka med ein kopp kaffi eller te mens du fortsatt ligg i soveposen i teltet...

Etter at Kilimanjaro forhåpentlegvis er besteget skal me på ein spektakulær safari i Tarangire, Ngorongoro og Lake Manyara. 

På denne sida legg me ut oppdateringar frå turen stort sett kvar dag, i alle fall så lenge me er på fjellet på veg mot toppen. NB! Det kan vera vanskeleg å få dekning på fjellet så det er mogeleg at det blir nokre dagar utan oppdateringar, spesielt i starten av turen.

Les alt om dagsprogram og andre detaljar om turen her. NB! På denne turen startar me fjellturen på dag 3, ikkje dag 2 som det står i dagsprogrammet på nettsida.

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka.

(Bilete: Jarle Trå)

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 467

190719 Kilimanjaro 468