DAGBOK ACONCAGUA 27. JANUAR - 20. FEBRUAR 2017

 

MÅNDAG 20. JANUAR

Ein strålande og suksessrik tur er over! I dag landar dei i gamlelandet fulle av inntrykk om eit fantastisk fjell. Tusen takk til alle deltakarane for imponerande innsats. Takk også til Haavard, Claudio og Santi for vel utført jobb med å få gjengen til topps, og til Elin som formidla fine dagbokoppdateringar frå Haavard. Takk også til alle som har fulgt med på denne dagboka - neste år kan det vera din tur til å vera med på denne turen. I 2018 startar turen til Aconcagua 27. januar.  Her er ferske bilete frå toppstøtet på årets tur...

- Jarle

Toppen

Kake

(Foto over: Siri Lilleengen)

 

13-Dei-tre-majestetane-bak-Basecamp-2

15-Alltid-krefter-p-lager

20-Endeleg-p-toppen.-Slitsamt

20-Optimistguten-Hvard

21-IMG 1699

22-Gutta-boys-p-topppen

23-Siri-og-Astrid-overlykkelege-p-toppen

24-The-elderly-brothers-p-toppen

25-Guidekos.-Santi-og-Hvard-p-toppen

28-Hvard-p-veg-mot-Plaza-de-Mulas

29-Siste-etappe-ut-fr-Basecamp

30-Ein-ngd-gjeng-i-Mendoza-etter-retur-fr-fjellet

31

32-Mette-og-utrste.-Claudio-og-Santi-bak

(Foto over: Olav Tveiten)

 

20170218 110115

20170218 205213

Siste dag med gjengen. Tur til vingård, og stor biff. Noe av det beste Argentina har å by på

- Bendik Kalvik (også siste to bilete)

 

FREDAG 17. FEBRUAR

I går kveld kom vi til Mendoza i 23-tida, slitne, men lukkelege, og vi kan sjå tilbake på ei fantastisk reise som dessverre nærmar seg slutten. Vi som er Aconcagua-gruppa 2017 har opplevd slit, glede, sterk kulde, sol og rikeleg med motbakkar i lag og er blitt ein sterkt samansveisa gjeng. Framifrå leiing av Håvard, Claudio og Santi har fått fram det beste i den enkelte av oss. Dei har stor ære for at nesten alle kunne stå på toppen tirsdag. Vi er svært takksame for den den omsorga dei var vist den enkelte og den trygge og profesjonelle kunnskapen dei har tilført oss under heile turen. Dette har gitt oss nødvendig sjølvtillit. Under siste etappe mot toppen gjekk det varmgang i lungene og både kne, lår og leggjer ba om nåde. Men opp kom vi under Håvard si inspirerande leiing. I over ein time var vi på toppen og nytte sigeren i det fine vêret. Du må sjølv gå gjennom slitet for å forstå kor stort det er å stå toppen av ein slik gigant. Vi gir mykje av æra til dei tre dyktige guidane våre for at vi fekk oppleve dette. Vi er også imponerte over Jarle som har tilrettelagt eit knirkefritt turopplegg i alle ledd. I kveld er det felles feiring med middag og noko attåt. Vi gler oss mykje, men det er også eit lite innslag av vemod fordi det snart er slutt.

Helsing ' The elderly brothers' Leif Johan, Olav og Kjell Anker.

20170217 163216

(Foto: Bendik Kalvik)

 

TORSDAG 16. FEBRUAR

Plaza de Mulas (BC) - Punta de Inca - Mendoza

Det kom ikke noen rapport fra våre fornøyde tur-venner i går. Men her kommer en kort oppsummering. Haavard ringte kl. 9 lokal tid i dag.

En surrealistisk dag i går. De stod opp 7, spiste frokost klokken 8 og gikk 9.30. Været var "bikkjekaldt"! Folket var veldig slitne etter dagen før.

Men de gikk som en "tysk maskin" som aldri svikter ut av fjellet. Dere er hermed tildelt "VM-medalje for høyt tempo"!! Såre føtter var intet hinder.

Lunch på ruta nede ved Confluencia, der 2 elver møtes. Selvsagt ble det disket opp både med juice, melon, ost, oliven og saltmat.

Heldigvis fikk de medvind på turen På toppen blåser der verre enn verst, mens gjengen hadde go'vær og sol mesteparten av tiden.

Framme ved gaten kl 15:30. Her sto bussen og ventet. Og nå kom regn, lyn og tordenvær fra oven! De var heldige som slapp unna dette på veien ned.

De føler seg priviligerte som slapp unna uværet!

Vi må nevne den legendariske hunden Borro. En tindebestiger av rang, som har vært 2 ganger på 6962 moh - Toppen av Aconcgagua! Den fant fort fram til hundeelsker Haavard og la seg ved hans føtter :-)

Ankomst Mendoza kl 23. Det tok litt tid siden det var noen "mekaniske problemer" underveis. Men stemningen var høy, og "manjana-mentaliteten" fikk råde uten at gjengen tok noen mental skade av det. Ellers hadde de et stopp i Uspala (.. trur eg) hvor det ble servert "go-saker" i flytende format. Gjengen ble veldig filosofiske... slik er det bare etter strevsomme toppturer :-)

Vel framme i Mendoza by var det ikke hotellrom ledig. Det ble fixet etter hvert på nevvte hotell. Alle sov på rommene da Haavard ringte kl 9. Godt å være utsovet til siste middag med gjengen i kveld. Og tar avskjed med de lokale guidene.

Planer om besøk på en vingård fra 1884 står fortsatt på programmet.

Lunsj på en ekskluklusiv "vinstue" drevet av en "Professor fra Vien" (..trur eg det var) i dag.

Bilder skal komme sies det. Benedikt har lovet..

Leif, Olav og Kjell skal også få lastet opp noen bilder i løpet av dagen

Gratulerer til alle sammen - vi er imponert over innsatsen!

"God Baby-beef i kveld folkens"!

- Elin

 

ONSDAG 15. FEBRUAR

Camp 3 - Base Camp (Plaza de Mulas)

Haavard ringte kl 21.30 norsk tid, og kunne fortelle at gjengen stupte rett i soveposen etter toppstøtet. Noe vi ikke betviler :-)

De var ikke "ute av hiet" før etter frokost i dag. Grunnen er at det var "dritkaldt" i C3 kl 9. Best å søke ly i teltet og spise inne.

Det kom i dag folk ned fra toppen som var "halvdaue av frost". Haavard traff perfekt med valg av natt/dag for toppstøtet tirsdag! Været i dag er betraktelig kaldere. Med snø og vind opp til 40 k/t. Vinden skal bare øke på de neste dager. Vi er glade for at de er i god behold og nede i BC.

Alt utstyr skulle med ned til BC. Teltene ble pakket, og sekkene ble store og tunge. BC - Plaza de Mulaz, ligger på "andre siden av fjellet". Så de kommer ikke ned igjen samme ruta som de gikk opp. Dagens rute går via Camp Berlin, Camp 2- Nido og Camp 1 - Camp Canada og til BC.

Mange filosofiske betraktninger fra dagens etappe, som gav seg uttrykk i "Uff...uff..uff... dette er tungt"! Ryggen og beina har virkelig fått kjørt seg nå. Verker både her og der.

Vi forstår de er slitne. Are så i en periode litt mørkt på å skulle gå etappen ned til Camp 1. Og lå litt bak med guiden. Men da gjelder det å tvinge hjernen til å tenke positivt - med input fra Haavard: "Hvordan trodde du at Nansen og Amundsen hadde det på sine turer på Nord-og Sydpolen uten støtte..?" Reaksjonen var at han tok igjen hele gjengen, og var første mann i Camp 1. Herlig! Gratulerer Are!

Gjengen var i Plaza de Mulas kl 14:30. Her har hamburgerne gått ned på høykant. Både 2 og 3 burgere på hver. Guiden klarte seg visst med 1. Det blir konstatert at ingen har blitt noe slankere på turen. Noe som var uvanlig på turene før om åra. Det betyr at det er gjort mye riktig. Det står ikke på tilgang til mat og riktig næring lenger!

I natt skal alle sove i messeteltet. Mest praktisk for transport av teltene videre ned. De er ved Punta del Inca (..trur eg det var) rundt 15:30 lokal tid.

Her skal de møte muldyrene som kommer med bagasjen.

Nå sitter de i SOL i BC igjen, og venter på at bærerne skal komme ned med teltene fra fjellet. Og hva annet gjør de ikke enn å vente på middagen ?

Imponerende innsats av hele gjengen!

Korrigeringer fra dagboken i går

- De skal bo på samme hotellet i Mendoza, som de hadde ved ankomst - "N.H. Cordella".

- Det har ikke vært dekning i dag på mobilen

- Benedikt skal prøve å få sendt bilde fra toppen.

Kjell hilser til kona: Gratulerer så mye med dagen. Jeg elsker deg!!

- Elin

 

TYSDAG 14 FEBRUAR

TOPPEN 6.963 (moh) - Camp 3

Gratulerer med toppen av Aconcagua!

Siri og Astrid kom seg opp den siste megatunge motbakken i Canaletaen, og sto sammen med Olav, Kjell, Leif Johan, Bendik, Rune og Haavard på toppen klokken 14.30.

De kunne skue utover Andes fra det høyeste fjellet i Sør-Amerika. Tenker det blir mange flotte bilder å vise fram til familie og venner.

De første var i Camp 3 klokken 17. Alle var trygt nede igjen i campen 18. Alle som en har det bra.

Dette var dagen de virkelig måtte "gå i kjelleren" og hente fram ekstra krefter. Selvsagt veldig slitne, men lykkelige for at toppstøtet var vel gjennomført.

Haavard sier: " Alle var slitne på veien oppover, men nå ligger de i teltene og tenker - Dette klarte jeg!"

I morgen skal de etter en god natts søvn ned til Base Camp. Her venter messetelt, stoler og bord og 4G dekning. Guiden prøver å sende toppbilde derfra.

Det blir frokost kl 9, og de går nedover klokken 11. De forventer å være i BC rundt klokken 14.30 lokal tid.

De drømmer mer en noen gang om de 2 dagene som venter i Mendoza. Der skal bo på "El Portal", som har både "jacuzzi" og mere til av luksus! Her blir det feiring!

Mye å snakke om og feire etter en slik sterk fjellopplevelse.

- Elin

 

På toppen av Aconcagua akkurat no!!!

Kl. er 18:00 norsk tid og Haavard meldte akkurat at alle menn minus Are står på toppen akkurat no, damene er rett bak og er forhåpentlegvis på toppen i løpet av minuttar... Fantastisk innsats! Det har vore flott vær og gode forhold i dag. Ein ekspedisjon frå Nederland som også gjekk mot toppen i dag hadde 5 av 11 på toppen, så dette er eit strålande resultat for Haavard og gjengen vår. Detaljar kjem sannsynlegvis seinare i kveld, no brukar dei ca. 4-5 timar ned igjen til Camp 3. Dei er nok meir utslitne enn dei nokonsinne har vore før, men det kjem likevel i skyggen av den gode følelsen av å ha klart målet. Rett og slett veldig imponerande!

- Jarle

aconocagua 20 

aconocagua 21

(Bilete frå tidlegare turar. Foto: Brynjulv Eide og Jarle Trå)

 

MANDAG 13. FEBRUAR

Camp 2 (5.450 moh) til Camp 3 (5.970 moh)

Haavard ringte inn på en klar satellitt forbindelse kl 21.30 norsk tid. Våre venner er nå i den siste campen før toppstøtet i natt, Camp Colea. Spenningen øker!

Natten i Camp 2 var vindstille. De våknet opp til blå himmel og "småkaldt" vær. Frokost kl 8.

Turen videre oppover gikk i rolig tempo med varierende værforhold. En blanding av sol, skyer og vind. Det er en trivelig og sammensveiset gruppe som alle nå går for toppen.

Litt hosting underveis, men det hører ofte med i høyden. Noen er skeptiske og tenker mye.."Klarer vi dette?"

Alle teltene var satt opp når de ankom C3, bortsett fra teltet til guiden, som kom opp etter hvert. Vel framme i camp kom det en voldsom haglbyge med torden, og alle løp inn i teltene for å søke ly.

Claidio og Sanches vartet opp med varmt vann, og fylte opp drikkeflaskene. Bare velstand nå. Alle er forsatt i god form.

De spiser middag kl 18 lokal tid med storskoa og stegjernene på. Her skal alt utstyret tilpasses og gjøres klart før den siste, tøffe etappen mot toppen.

Gjengen vekkes opp kl 4 i natt, spiser litt og starter kl 5. Haavard forventer at de er på toppen ca. klokken 13. lokal tid. Ikke senere enn klokken kl 14. (kl. 18 norsk tid). Klarer de ikke denne tiden vet vi at de må snu. Alle skal trygt ned igjen.

Nå er det bare å krysse fingrene for at været og formen holder. Dette er den eneste sjansen de har til å klare toppen. De andre gruppene som er på fjellet skal også gå i natt.

Det sies at det fra "Independencia" er faste snøforhold. Det er å foretrekke framfor stein og grus. "Independencia" er liten "hytte"de kommer til en gang på morgenen.

Haavard hilser til alle som leser Dagboken.

LYKKE TIL MED TOPPEN ALLE SAMMEN - STÅ PÅ!

- Elin

 

SØNDAG 12. FEBRUAR

Camp 1 til Camp 2 (5900)

Etter en stille natt, dog med innslag av snorking fra noen litauere, var det på tide å stå opp og spise frokost klokken 8. Det var "småkaldt" og litt fuktig på morgenen. Teltene måtte tørkes i sola før de ble pakket ned og gjort klar for bæring opp til Camp 2 klokken 10.

Gjengen gikk opp den seige bakken til "Mellom Camp" for 3. og siste gang. Derfra bar det videre til Camp 2. Alle var meget glade for å ha lagt bak seg den tøffe motbakken.

Nå er alle framme i Camp 2.

Underveis har de spist lunch, bestående av ost, skinke, salami og sjokolade. Vel framme i Camp 2 har de benyttet dagen til å vaske og stelle seg før toppstøtet, Den "store vaskedagen" med skifting til rene trøyer, skjorter og truser (for de som har det). Ellers drømmer de stadig om Mendoza, og planlegger besøk på en vingård.

På veien oppover har det vært skyer, sol og snøbyger. Snøen legger seg ikke på bakken, så de går på "grus". Solen og varmen om dagen smelter den bort.

Haavard sier: "Det syntes som om folkene har det bra". Noen er selvsagt mer slitne enn andre. Men det går etter planen for alle og en natts hvile gjør underverker!

De spiser middag kl 18 i kveld med "ravioli" på menyen. Så varer det nok ikke lenge før de sover i teltene.

I morgen mandag, skal de videre til Camp 3 kl 10. De går for toppen på tirsdag som planlagt.

Vi følger med i spenning!

- Elin

aconocagua 19

aconocagua 16

(Bilete frå ein tidlegare tur: Foto: Jarle Trå)

 

LØRDAG 11. FEBRUAR

Hviledag i Camp 1 (5000 moh)

Ingen vind natt til lørdag. Det var en lettelse, slik at gjengen fikk seg en god natts søvn. Det har vært / er en strålende, varm dag og jakka er kastet. Soling og avslapping i groper og på steiner. De nyter å være ute av teltene på dagen!

Rutinene går sin gang på hviledagen i Camp 1. De spiste frokost klokken 10, og pratet om løst og fast. Alle er selvsagt svært spente på værmeldingene for de neste dagene.

Toppstøtet skal planlegges. Guiden er oppdatert på dagens værmelding til og med torsdag. Utfra dette blir det sagt at de går for toppen av Aconcagua på 6962 moh tirsdag.

Tar forbehold, om at dette kan endre seg.

Lunchen "a la Haavard", gikk ned på høykant og besto av salte pølser, ertestuing og mere til.

På middagsmenyen er det Mexicansk gryte "a la Bergen" - gjett hvem som lager den :-)

Det blir tidlig i posen i kveld for å sanke krefter. I morgen skal de opp til Camp 2 igjen på 5900 moh. Det krever sitt..

Flott å høre at alle er i kjempeform! Ingen diare, kvalme eller hodepine.

God tur videre oppover i tynn luft folkens!

- Elin

 

FREDAG 10. FEBRUAR

Bæredag til Camp 2

Kort dagbok i kveld. Haavard ringte inn kl 22.10 norsk tid.

Dagen gikk etter plan. Tidlig start på dagen. Oppstigningen til Camp 2 startet kl 8. Det har vært en seig motbakke opp til ny camp med utstyr. Varierende vær med vind og snø.

De har hatt mye vind i dag også, men noen steder var de i le for vinden. Da ble det nesten varmt.

Alle våre venner er slitne etter dagens tur. Noen mer slitne enn andre. Men de spiser nå middag i Camp 1. Viktig å få ladet batteriene.

I morgen er det hviledag i Camp 1. Da får vi får høre mer fra av dagens strabaser.

- Elin

aconocagua 15

På veg frå Camp 1 til Camp 2 (Bilete frå ein tidlegare tur: Foto: Jarle Trå)

 

TORSDAG 9. FEBRUAR

Hviledag i Camp 1 (5000 moh)

Haavard ringte inn klokken 20.45 fra Camp 1. Det hadde vært en lang natt med mye vind. Men de kom seg opp av den varme soveposen til frokost klokken 9.

Ut på tur igjen kl 11. De gikk i rolig tempo opp til "mellom camp" på 5.300 moh. Vinden var "grusom" sies det. Men de er godt kledd, så det er bare å pakke seg inn! Alle var nede igjen klokken 15. Gjengen akklimatiserer godt, og fungerer fint i høyden.

I dag er det Claudio som feirer bursdag. Han inviterte til "burdagsselskap", og serverte "stekepanne-kake". Alle godsaker som spekeskinke, pølser og oster og mere til var formet til en kake. Det var lekkert og smakte fortreffelig. Ellers tryllet de fram hermetikk (tror det var skinke..), poteter og erter. De spiser som "okser"! Godt tegn i høyden.

Nå klokken ca kl 17 lokal tid, sitter enkelte i ly bak store steiner og prater, og noen ligger i teltene og slapper av. De venter på middagen kl 18. De prater stadig om Mendoza, og ser for seg både øl og rødvin om en ukes tid.

Det blir mørkt kl 18:45 hver kveld, så da går de alle i teltene igjen.

I morgen skal ny camp etableres. Gjengen kan forvente en lang og tung dag opp til Camp 2 med utstyr. Vi følger spent med på den videre forflytning oppover.

Leif hilser til Andrine, Andreas og Konemor: "Eg savnar dikko masse". Han hilser videre til "Alle dikko som les dagboka, Dette er stooooort".

Haavard sier at det er utrolig artig å være på tur med blant annet 3 godt voksne brødre, som har godt humør og gjør en stor innsats - langt over snittet!

- Elin

 

 

ONSDAG 8. FEBRUAR

Plaza Argentina (BC) - Camp 1 (5000 moh)

Da Haavard ringte inn klokken 22.30 i kveld (kl 18.30 lokalt) var alle telt for lengst kommet opp i Camp 1, og heldigvis for det. Det blåser i følge Beauforts vindskala "liten kuling". Ikke lett å få teltene på plass. Men med god innsats av 4-5 personer pr. telt gikk det fint. Teltene er nå bardunert etter alle kunstens regler.

Det var mye vind i går natt også. Teltduken blafret, og lagde mye lyd. Ikke alle som sov like godt. Men, dette er en del av teltlivet.

God frokost klokken 8 i dag i BC. Deretter klargjøring av ryggsekkene og pakking av teltene. Fra nå av blir det ikke et messetelt å kose seg i.

Gratulerer med 62-års dagen til Kjell!

Gjengen ble servert en mektig bursdags-kake, før de la ut på sin vandring til Camp 1 kl 10.30. De var oppe i Camp 1 kl 15 lokal tid.

En ren nytelse å komme i camp etter dagens etappe med sol og vind. De kunne innta en god lunsj bestående av ost, skinke og pasta. Vann må de hente i elven i nærheten av teltplassen. Her fylles "nalgene-flaskene" opp. Det er frosset i elven, så de må benytte kopper til å fylle på med.

Alle er i god form! De har vært på denne høyden for 2 dager siden. Kroppen vet den har vært der før! Det akklimatiseres etter "walk-high sleep-low"- prinsippet.

Vinden gjør at de vil krype tidlig ned i soveposen i kveld.

- Elin

IMG 2077 

Camp 1 (Bilete frå ein tidlegare tur. Foto: Jarle Trå)

 

TIRSDAG 7. FEBRUAR

Hviledag i BC - Plaza Argentina (4200 moh)

Dagens nyhet; Siri har fått tilbake stemmen!

På denne hviledag i BC har dagen så langt gått med til å "stå opp med sola", spise frokost, lese bok og få nyttig instruksjon av Claudio, som viste hvordan en ryggsekk skal pakkes for flytting opp til Camp 1 i morgen. Tipper ingen står med "rompa i været" når det pakkes ut eller inn av sekken lenger! Hodepinen slår fort til om ikke alt gjøres riktig.

På lunsjmenyen var det risotto med BIFF!

Haavard er oppdatert på værmeldingen framover til søndag,og det snakkes om den videre "bestigningen av fjellet". Solen forsetter å skinne, men det er en del vind i BC i dag.

De tar derfor sin "siesta" inne i messeteltet. Gjengen er spesielt fornøyde med meldingen for kommende søndag, Den viser sol og lite vind. De vil da ha kommet seg til Camp 2.

Oppfatter at det allerede snakkes om hvordan "ekstradager" eventuelt skal benyttes i Mendoza....optimistisk stemning.

Det er mulig å leie bærere av sekk fra BC. Noen velger denne løsningen, og får en "lettere" sekk å bære selv. De andre har sekker på 17-18 kg på egen rygg.

Ellers begynner det å bli mindre folk i BC nå når det nærmer seg slutten av høysesongen.

Klokken var ca. 3 lokal tid da Haavard ringte, så de har mye igjen av dagen.

Vi ønsker den optimistiske tur-gjengen "God middag", og en fortsatt fin dag i Base Camp!

Her kommer hilsener til dere der hjemme;

  • Kjell hilser til sin kone og familie - Glad i dere! Håper at alt er bra!
  • Rune hilser til Trude og Randi og sine kolleger fra "hemmelig sted" :-)
  • Are hilser til Helene og Håvard, og ellers til sine gode kolleger!

- Elin

aconocagua 10 

Base Camp-livet kan vera meget komfortabelt... det blir tøffare og meir primitivt den neste veka når dei skal bu høgare og høgare på fjellet (Bilete frå ein tidlegare tur. Foto: Brynjulv Eide)

 

MANDAG 6. FEBRUAR

BC - Plaza Argentina - Camp 1 (5000 moh)

Gårsdagen ble en mat-opplevelse med pizza til lunch og BBQ til middag! De storkoste seg og satt oppe til mørket falt på.

De har hatt nok en strålende dag - sol og blå himmel. Etter frokost klokken 8 var det på med 15-20 kg tunge sekker. Diverse personlig utstyr, telt, primuser og mat skal opp til Camp 1. Gjengen begynner å merke at luften blir tynnere nå, og at sekken krever sitt. Haavard rapporterer at alle bar med stil! "Grattis folkens"!

Men, det skal sies at Are bar den tyngste sekken og var veldig "eplekjekk" til det nærmet seg Camp 1 - det ble tøffere på slutten.. Han var overlykkelig for å komme fram, og uttalte at Elbrus var "nada" sammenliknet med denne opplevelsen. Og dette er bare starten! De var oppe kl 14.

De kunne nyte utsikten over Andes og slappe av 1 times tid før gikk tilbake til BC. Alle var i messeteltet da Haavard ringte inn kl 21.30 norsk tid. De nyter Cola, te og prater om turen - tøff etappe!

Alle er i god form, bortsett fra at 4 stk har "mistet stemmen" og hoster litt. Guiden har god tro på at "dette går veien" for alle, om de har været på sin side!

Hviledag i morgen.

Vi følger med i spenning!

Are: Hilser til alle venner og bekjente - dette er strålende!

- Elin

 

SØNDAG 5. FEBRUAR

Hviledag i Base Camp - Plaza Argentina (4200 moh)

Snøværet som møtte gjengen i BC i går satte "en støkk" i våre glade vandrere på vei mot Aconcaguas topp. Utrivelig med vind og snø! Men som vi vet, de kom seg trygt inn i teltene og ned i varme soveposer.

De våknet i dag opp til skyfri himmel, og all snø var smeltet bort.Tørt og fint i BC nå. Men, man vet aldri med dette fjellet hva som vil møte en av "vær og vind". Stemningen er super, og de spiste en god frokost kl. 9. Deretter tok de en tur på et har timer oppover mot Camp 1.

BC-livet er godt og kan nytes på diverse måter. Noen har funnet fram barberhøvelen, noen "små-pakker", noen drikker kaffe og noen soler seg (..igjen!) Lunsj kl 14 i dag.

I tillegg til Haavard har de med 2 trivelige lokale guider, Claudio og Sanches. Alle som skal prøve seg seg på bestigningen av Aconcagua må også innom legen i BC for å få "godkjent stempel" til å gå videre. Symptomer på eventuell høydesyke tas alvorlig. En ekstra trygghet for alle.

Alle våre venner er i god form sier guiden! Det blir spennende å følge dem videre oppover!!

Rune uttalte: "Nå skal jeg ned å legge meg i min "Bison"- sovepose -- helt naken"... var det myntet på damene :-) ?

Haavard: Hilser sin kjære kone, som har bursdag i dag!

-Elin

 

IMG 2206

IMG 2205

(Foto: Bendik Kalvik)

 

LØRDAG 4. FEBRUAR

Casa de Piedra til Plaza Argentina (Base Camp, 4200 moh)

Utrolig - denne spreke gjengen var oppe klokken 5 mens det ennå var mørkt. De startet vandringen klokken 6.30 i klarvær og vind på sin vei til Base Camp.

Utfordringen fra Casa de Piedra er elven som må krysses! Valget står mellom å vasse over eller å sette seg på ryggen av et muldyr!

Elven er bred og lav..kanskje 20 cm på det høyeste, MEN, den er mildt sagt iskald! og det er ikke mye følelse i de føttene som har blitt utsatt for den iskalde opplevelsen,

Haavard rapporterer på en dårlig satellitt-forbindelse i dag at Are, Bendik og Astrid tok utfordringen og vasset over. Gratulerer! Et minne for livet!

Vel framme i BC klokken 13.50 var alle i god form, men slitne. De satte opp telt i snøstorm i dag! Men dette er deres "hjem kjære hjem" for de neste 4 dager, De vil hente inn overskudd her. Oppfatter at gjengen var litt urolige for snøværet som kom, men i følge værmeldingen ser det ut som det er sol i vente de neste dagene.

De har i dag sett Cerro Aconcagua - tipper spenningen er stigende !

- Elin

IMG 1978 

Elvekryssinga frå muldyrryggen (Alle bilete frå ein tidlegare tur: Foto: Jarle Trå)

IMG 2017

IMG 2000

 

FREDAG 3. FEBRUAR

Pampa de Lenas til Casa de Piedra (3000 moh)

Haavard ringte inn klokken 17.30 lokal tid.Dagen startet rolig med frokost kl. 8. En time senere var de i gang i sitt "raske tempo" opp til Case de Piedra. De var framme etter 6 timer, klokken 15 lokal tid. Det hadde vært mye vind på turen i dag.

De ligger nå i teltene,og venter på at middagen skal serveres. Nok en barbecue skal må menyen! Snakk om...

"Dyre-opplevelsen" i dag var en flokk med guanchos / lamaer som ikke er så vanlig å se på nært hold.

Gårsdagens spesielle opplevelse var noen sekunder med jordskjelv. De merket at det "dundret litt" og bakken "rørte på seg". Så var det helt over.

Alle har det bra og er i fin form!

- Elin

Haavard hilser til Felix: Gratulerer med 2-årsdagen!!

Astrid: "Jeg bruker solbriller"..!

 

TORSDAG 2. FEBRUAR

Hyggelig aften i går med påfølgende god middag. Folk la seg tidlig... alle pakket til ny gullmedalje og storbagene er sendt for muldyrtransport. Sola bare fortsetter å smile. Gate Vacas snart og ingen mobildekning på 14 dager... kort oppdatering fra Casa del Piedro i morgen...

- Haavard

 

Gjengen er altså klar for den første dagsetappen inn mot Base Camp. Den går frå bilvegen ved Punta de Vacas til Pampa de Lenas (3000m). Muldyr tar seg av transporten av alt utstyret, slik at våre kun treng å bera ein liten dagstursekk. Det er nemleg lange dagsetappar, men fordelen med vår måte å akklimatisera på er at dei no er godt forberedt på denne turen. Det er berre å gå å nyta den fantastiske naturen, og kanskje får dei sjå både guanaco og condor...

- Jarle

 

Dagsetappe fra Punta de Vacas (2400) til Pampa de Lenas (2900 moh)

Haavard ringte inn og kunne meddele at alle var vel framme i camp etter 5 timers gange fra gaten. De startet klokken 10, og holdt et jevnt og stødig tempo hele veien.

Gjengen "foter seg bra og er i fin form"!, sier guide Haavard, Deilig å gå i T-skjorte i strålende sol. De måtte stadig smøres på solkrem!

Turen i dag gikk gjennom den vakre Vacas-dalen på venstre siden av Vacas-elven, som de krysser etterhvert oppe i dalen. Den er omkranset av bratte,tørre fjellsider, men de kommer etter hvert fram flatere terreng bekledd med små busker her og der.

Vel framme i Pampa de Lenas må alle registrere seg for inngang til nasjonalparken og vise fram sine "permits". Deretter satte hver enkelt opp teltene for første gang på turen. Her var det forbedringspotensiale.. Men de får god anledning til å bli raske med å få teltet på plass i dagene som kommer.

Maten var i kjent stil svære barbecue BIFFER, men også pølser, ost og snacks. som tilberedes av drevne "arrieros"! . Et glass rødvin kunne også nytes.Snakk om luksus på tur!

Og - alle var enige om at det var godt å komme fram til hvile i camp.

- Elin

 

aconocagua 04

 IMG 1996

Guanaco - den ville lamaen i Andesfjella.

aconocagua 09

aconocagua 07

 (Bilete frå tidlegare turar. Foto: Jarle Trå)

 

ONSDAG 1. FEBRUAR  

For en dag så langt. Vi har kjempet oss opp i 4000 meter og hatt lunsj inne i Chile! Sol, Andes og til og med Aconcagua fikk vi sett. Vi gikk bra og jevnt. Meget bra generalprøve før fjellet de neste dager/uker! Alle i storform! Soler oss noen timer nede i Las Cuevas før middag... litt rødvin også. Haavard hilser til Elin og Felix, samt Kristin.

- Haavard

20140204 131556

Sannsynlegvis var dette punktet dei nådde i dag, 4000 moh, med storslagen utsikt mot Aconcagua i bakgrunnen. Berre 3000 meter igjen til toppen...  (Bilete frå ein tidlegare tur. Foto: Brynjulv Eide)

 

TYSDAG 31. JANUAR

Sol og 3600 i dag. Stor og døsig stemning nå. Hadde med 2 hunder i dag, som ekstra turfølge. De så ut å ha vært med i Istid... sharming. Alle går som guder og det var godt med 6 timer bra gange nå etter dager med fly, buss, biff og rødvin.

- Haavard

Dei kom i går opp til fjellhytta i Las Cuevas (3200m), som skal vera basen dei første dagane av akklimatiseringa. Her vil dei gå fine turar i fjellområda rundt hytta. Om nokre dagar er dei så godt akklimatisert at dei kan starte på den lange marsjen inn til Base Camp ved foten av Aconcagua. Denne vandringa tar tre dagar og går gjennom eit fantastisk landskap etter kvart som dei kjem høgare og høgare.

- Jarle

 

MANDAG 30. JANUAR

DSC 0078

Håvard meinte at dette er eit bilete som kan brukast i bloggen for å illustrere matorgien første kveld med gjengen. Offisielt 480 g, men truleg langt tyngre skal vi samanlikne med 'pinglene' vi fekk då vi bestilte tilsvarande på ein annen restaurant i går kveld her i Mendoza.

- Helsing Olav

 

SØNDAG 29. JANUAR

I går var det 41 varmegrader her i Mendoza. Høyere temperatur hadde ikke Haavard opplevd her på alle sine turer. Ettermiddagen i går og dagen i dag har gått med til å skaffe permit og kjøpe inn nødvendig mat og snacks som vi får bruk for på fjellet. Ellers har vi virkelig fått nyte eventyrlige gode og store biffer. Vi har virkelig opplevd at vinen vi får servert her i Mendoza er så mye bedre, enn argentisk vin som vi får kjøpt på polet hjemme. Ja vi har virkelig nytt gode og sløve her i Mendoza. Men som Rolf Bae sa til Haavard på en tur de hadde sammen. Det er på fjellet vi skal levere. Ellers har vi blitt bedre kjent med hverandre og snakket om hva hver enkelt av oss er redd for kan hindre oss i å nå toppen.

I går spiste jeg og Haavard lunsj sammen. Et stort øyeblikk for meg og ham. 300g biff og nydelig Terrazas Reserva 2012, i fantastisk hyggelig selskap.

PS! Haavard skal hjelpe meg å sende bilder fra både vår lunsj og noen av opplevelsene disse 2 dagene forøvrig.

- Hilsen Are

 

LØRDAG 28. JANUAR

Alle vel framme i Mendoza i ettermiddag! Haavard melder at alt gjekk greitt over Atlanteren og at dei ikkje har mista verken deltakarar eller bagasje på vegen. Det er jo ein grei start... I Mendoza skal dei tilbringa to netter mens dei gjer dei aller siste forberedelsane. Her skal permiten til å klatra Aconcagua kjøpast, dvs. tillatelsen som ein må ha ha frå dei argentiske myndigheitene. Her er det ikkje allemannsrett som me er vant med frå Norge. Dei skal også handla inn dei siste tinga dei treng og ikkje minst skal dei fråtsa i biffkjøttet (og kanskje vinen) som denne regionen er så kjent for. Storfeet på den argentinske pampasen blir til dei mest fantastiske og saftigaste biffane du kan tenka deg på steikepannene til dei dyktige kokkane på restaurantane i Mendoza. Haavard lovar bilete og meir detaljar i morgon. Følg med på denne sida framover - eventyret er i gang!

- Jarle

 

ACONCAGUA - ANDESFJELLAS GIGANT!

Årets Aconcagua-gjeng er i innspurten med forberedelsar og pakking, og ein avansert form for reisefeber herjar nok blant deltakarane akkurat no. Siri, Astrid, Olav, Kjell, Leif Johan, Bendik, Rune Harald og Are er snart klar for avreise. På fredag setter dei seg på flyet i retning Argentina. Leda av Haavard Gjerdset skal dei forsøka seg på eit fjell som er nesten 7000 meter høgt...

Aconcagua ligg i Andesfjella i Argentina, nesten på grensa til Chile. Fjellet er 6962 meter høgt, og dermed det høgaste fjellet i Sør-Amerika. Faktisk er det det høgaste fjellet sør for ekvator, så når du står på toppen er du det høgaste mennesket i heile verda, sidan det som regel ikkje er noko klatring på dei fjella som er høgare på den nordlege halvkule når det er vinter der.

Første del av akklimatiseringa vil skje ved å gå dagsturar frå ei hytte sør for Aconcagua, deretter brukar dei tre dagar på å gå inn til foten av fjellet der Base Camp ligg. Dette blir basen i nokre dagar, før ein flyttar vidare oppover fjellet og etablerer nye leirar etter kvart som ein kjem høgare og høgare.

På denne sida kan du lesa oppdateringar etter kvart som ekspedisjonen skrider fram. Oppdateringar kjem ikkje kvar dag, men me skal prøva å halda dykk oppdatert om det som skjer på fjellet med få dagars mellomrom.

Les alt om dagsprogrammet og andre detaljar om turen her.

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka.

Blir du frista til å prøva deg på Aconcagua også? Eg arrangerer denne ekspedisjonen kvar vinter. I 2018 er datoen 27. januar - 20. februar.

 

Bilete frå tidlegare turar (Foto: Brynjulv Eide og Jarle Trå)

aconocagua 25

aconocagua 01

aconocagua 04

aconocagua 15

aconocagua 20