DAGBOK ACONCAGUA 27. JANUAR - 19. FEBRUAR 2024

 

Les dagbok lenger nede (under bileta)

 

TORSDAG 15. FEBRUAR - OG TIL ENDES...

Tror alle hadde sovet godt etter burger, cola og kanskje èin kald øl i base camp i går, noen valgte en siste natt i telt og noen valgte å sove sammen i eit større felles-telt. Eit lite anti-klimaks kanskje å innse at turen er begynt å gå mot slutten, men først skulle vi gå sammen ned fra base camp , innom Camp Confluencia for påfyll av vatn og litt mat før vi gikk ned til inngangen til Nasjonalparken der vi ble hentet av minibuss og ble kjørt mot Mendoza. Turen ned fra basecampen tok ca 7-8 timer i flott sol, det gikk i greit tempo da vi var klare for hotel og èin varm dusj. 

Det var en sliten og støvete gjeng som gikk ombord i bussen, men latteren satt løst og det var god stemning. Ett pit-stopp på veien til Mendoza , der det ble handlet litt mat, chips og kalde øl , før det bar videre siste stykket til hotellet. De av oss som hadde meir energi tok kvelds-maten på Burger King, og så var det rett i dusj og få noen etterlengtede timer i en ekte seng før frokost. 

Fredag var det opp til hver enkelt hva de ville bruke morgen og formiddag til i Mendoza , det ble både tur til Barber-shop , ute-pils og shopping, absolutt noe for alle. Felles lunsj på hotellet for de som ville , før vi senere på kvelden møtte våre flinke guider på restaurant der vi koste oss med det som Argentina er mest kjent for i matveien, Biff de Chorizo. Det ble en lang kveld rundt langbordet og gode historier og mimring om opplevelser vi hadde sammen på fjellet.

Lørdag og siste hotell-frokost i Mendoza (for de som orket ), litt egentid i byen, før vi ble kjørt til flyplassen i tre-tiden og reiste videre til Buenos Aires der vi skulle overnatte til søndag. Det ble en siste felles-middag i Buenos Aires , igjen var det Biff de Chorizo som var det opplagte valget for de fleste, det blir nok en stund til vi får så gode biffer som vi har fått på denne turen. Tilbake på hotellet før det ble natt ble det utdeling av diplomer til de som hadde greid å trosse ett mektig fjell og som stod på toppen, vel fortjent!!

Som en liten takk til Jarle fra gruppen fikk han èin flott t-skjorte , regner med den er rammet inn og kommet på veggen hjemme på Voss 😊

Søndag var det avgårde til flyplassen og videre mot Madrid og Oslo. 

Felles for alle er nok det at vi er enig om at det har vært en fantastisk tur, og gleder oss til neste gang vi kan pakke sekken og oppleve nye steder. 

- Lars-Helge

 

ONSDAG 14. FEBRUAR

Nede att i BC - etter 1800 meter bratt ned steinura - vart me møtt av hamburger og cola... ein himmelsk opplevelse etter mange dagar i enkle kår høgt oppe på fjellet. 

Me er altså samla att i BC, der Anne-Karin har venta på oss. Eit hyggelig gjensyn, og det er no planlagt å tømme baren i kveld (ja, det er bar i BC...).

Toppstøtet var knallhardt, men ei stor gruppe stod på 6962 moh. kl. 1300 i går. Me brukte berre 8 timar opp i gode forhold, lite vind og relativt høge temperaturar, men eit kraftig snøvær gjorde det utfordrande ned att den bratte lia. Me brukte faktisk heile 4 timar ned att.

Fleire detaljar kjem kanskje etter kvart som me kjem oss til Mendoza (siste vandre-etappe på 8 timar ned til sivilisasjonen i morgon), men no er det iskaldt øl som er førsteprioritet blant gjengen...

- Jarle

 

TIRSDAG 13.FEBRUAR - TOPPSTØTT !

Då ringte Jarle frå satellitt telefon og dei er på veg ned igjen frå toppen. 9 stk på toppen pluss Jarle og 4 lokale guider ! 

Trine var ikkje på toppen, Lars Helge og Rune snudde også på veg opp.

Fine forhold med lite vind, men det begynte å snø når dei var på toppen, så no var det kommt 10 cm nysnø og det gjorde at nedturen går litt seint. Dei brukte 8 timar frå camp3 og opp til toppen.

-Knut-

 

MANDAG 12.FEBRUAR

Jarle ringe nettopp frå satellitt telefon og fortalte at dei er i Camp 3 og at dei er 12 igjen som alle satsar på å starte toppstøttet ca kl 04:00 i natt.

Det har vore kraftig vind dei siste dagane, og det er få som har vore på toppen. Men været ser betre ut no og dei håpar det er bra nok til at dei kjem opp.

-Knut-

 

SØNDAG 11.FEBRUAR

Hvile- og morsdag! Gratulerer med dagen til alle som definerer seg som mødre! Alle i gruppa begynner å føle på høyden nå. Dette gir seg utslag i luftveisproblemer og hodepine, men det finnes jo piller for alt. Mye av fokuset ligger nå på toppstøttet.

Værmeldinger granskes nøye, og slik det ser ut nå er "vår dag" av de bedre når det kommer til vind. Ikke så mye som skjer på ein hviledag. Man forsøker i størst mulig grad å samle krefter og få i seg nok væske. Vi lar oss stadig imponere over maten guidene får til i høyden. I dag fikk vi servert quesadillas til lunsj på 5580 moh. 

Så en beskjed til alle elever på Vg2 og Vg3 på Longyearbyen skole: Husk innlevering i Kroppsøving på fredag:)

-Knut-

 

LØRDAG 10.FEBRUAR

Dagbok frå gjengen på tur:

Bære/aklimatiseringstur opp til Camp 3. Gruppa består nå av 12 deltagere. Eirik og AK har kastet inn håndkleet av forskjellige årsaker. For første gang på turen fikk vi virkelig føle på været i dag. Det blåser hardt rundt Aconcaqua og flere grupper har måtte avbryte sine toppstøt. Vi fikk hele gruppa opp til Camp Colera på 5970 moh, og jubelen brøt løs da mange i gruppa kunne feire ny personlig høyderekord.

Nedturen til Camp 2 gikk på cirka en time. 

- Ola og Knut -

 

I dag kom det talemelding frå Jarle på satellitt telefon, det var litt dårlig lyd men noko fekk eg med meg:)

"Alt er bra, alle er friske og sterke. Me er i camp 2 no. Kviledag før me går til camp 3 på mandag. 

Eirik måtte reise heim på torsdag og er ikkje med oppover (litt usikker her, men trur dette stemmer, var dårlig lyd).

Værmelding er midt på treet, men me er klare:) "

-Knut- (Ikkje Knut som er med på turen, men Knut heime i Norge:))

 
FREDAG 9.FEBRUAR

Flyttedag til Camp 2:

Bærerne var litt forsinket, så en halvtime senere avmarsj enn planlagt. Vi trasket sakte men sikkert opp samme ruta til Camp 2 som dagen før. Når vi kom fram fikk vi servert tre-retters middag bestående av maissuppe, pølse og potetmos og sjokolade. Tidlig i seng slik at alle fikk godt med hvile.

- Lars og Fabian

 

TORSDAG 8.FEBRURAR

Bæredag til camp2:

Idag venter første møte møte med Camp 2. Vi er spente på å se hva som skjuler seg lenger oppe i fjellet, men før dette venter 500 høgdemeter i stadig tynnere luft. Santi satte et behagelig tempo på veg oppover, og etter 3 timer kunne vi skimte Camp 2. 

Etter å ha losset av det vi ikke trengte de neste 24 timene, var det omsider tid for å bevege seg ned igjen til Camp 1. Walk high, sleep low:)

- Lars og Fabian

 

ONSDAG 7. FEBRUAR

Me flyttar i dag opp til camp 1, og ein ny fase i ekspedisjonen er i gang. Me forlater "luksuslivet" i base camp og kjem ikkje ned att før me har vore på toppen.

I morgon går me til camp 2 og etablerer leir, men går ned att til camp 1 om kvelden.

Fredag flytter me til camp 2 der me tilbringer to dagar. Først ein kviledag og deretter opp for å etablere camp 3.

Mandag flytter me til camp 3 og tysdag satsar me på at været står oss bi og me kjem oss heilt opp på 6962 moh.

Me håpar faktisk på litt snø dei neste dagane, for det er veldig lite snø på fjellet i år. Ei ekstrem heitebølge forårsaka av El Nino herjar sørlege delar av Sør-Amerika, og me har hatt eksepsjonelt høge temperaturar på fjellet. Me er no meir enn klar for litt kulde høgt på fjellet...

Alle 14 er friske og raske - dette lovar veldig bra!

- Jarle

MANDAG 5. FEBRUAR

Tror de fleste våknet litt spent og både gledet og gruet seg litt til første flytte-etappe opp til Camp Canada. 

Frokost kl 08.30 , som vanlig ble vi servert ett koldtbord med noe som passer alle sine preferanser, både eggerøre, bacon ,frukt, müsli, toast med mer. 

Fare for at vi blir for godt vant til vi kommer hjem😅.

Avgang fra Camp Mulas kl 09.30, de fleste hadde med seg en del personlig utstyr og 5-6 kg mat som skulle legges igjen i Camp Canada for bruk videre på turen mot toppen de neste dagene. 

Så det ble mange tunge ryggsekker som ble bært ca 700 høydemeter oppover. 

Turen opp gikk fint , vi ble ført oppover fjellet med hjelp av våre gode guider , og har nå fått en ekstra guide , Emilio, som skal være med oss de neste dagene. 

Fremme på Camp Canada ble vi møtt av en utrolig utsikt på ca 5000 meters høyde , de som ikkje lider av høydeskrekk som undertegnede våget seg ut på kanten og fikk en flott og vindfull panorama-plattform der de kunne kikke ned til camp Mulas og resten av dalen. ( Tror eg ). Det er fortsatt hetebølge og vi kunne ligge å sole oss i Camp Canada i en liten time , reine påskefjell-stemningen . Vi manglet bare appelsin og kvikk-lunsj 🏔️☀️.

Så bar det nedover igjen , ble slalom i grusen nedover den relativt bratte fjellsiden og det gikk for det meste greit med unntak av ett par tvilsomme Telemark-nedslag og ett sitte-underlag som ble tatt av vinden for andre gang på turen. 

Vel nede i Camp Mulas igjen fikk vi servert forfriskende frukt og drikke som ble godt mottatt av en sliten og støvete gjeng. 

Resten av dagen gikk med til vask av tøy og hvile før vi spiste middag og så resten av gårs-dagens film i felles-teltet. Tror alle har hatt en flott dag. Tirsdag 06 februar blir hviledag og det eneste som skal gjøres da er hvile, pakke resterende utstyr som skal være med mot toppen på onsdag og forhåpentligvis så skal de som enda ikkje har dusjet på fjellet gjøre det i dag .. 😊

Onsdag starter vi toppstøt og går mot Camp Canada. Det vil da ikke være dekning og ikke mulig å kontakte noen av oss før vi forhåpentligvis er nede igjen 14 februar etter å ha vært på toppen 13.feb. 

Vi gleder oss stort til å begynne resten av turen mot toppen ! 

- Lars-Helge

 

SØNDAG 4. FEBRUAR

Hviledag i Basecamp. Etter at vi fikk sett avslutningen av filmen i går kveld, trakk de fleste seg tilbake til teltene ganske tidlig for å få seg mest mulig søvn.

Frokost kl 9:30, samtidig med soloppgang i et «ganske» varmt telt og deretter obligatorisk legesjekk på alle.

Frem til lunsj ble tiden brukt til test av store støvler og stegjern, og noen vasket tøy. Utendørs briefing idag var bedre mtp temperatur. Briefingen var detaljert med informasjon om dagene oppover i fjellet. Alle begynner å bli litt spent på de neste dagene og vurderer hva som skal bæres opp i morgen og hva som skal bæres opp dagen etter. Noen sjekker også ut hva bærere skal ta med (for de som har bestilt dette). I kveld blir det nok grillmat til middag ettersom det har luktet grill i hele campen i ettermiddag. Kanskje en film i storteltet i kveld før vi kryper inn i teltene for natten og drømmer om nye høydemetere og besøk i camp Canada på ca 5000 moh i morgen før vi returnerer til basecamp i morgen ettermiddag.

- Karl

 

LØRDAG 3. FEBRUAR

Akklimatiseringstur.

Vi startet turen fra basecamp 0845 og passerte badeplassen til en tøff norsk kjendis, men ikke mange fikk med seg det da synet var rettet mot det flotte fjellet vi skulle bestige.

Neste severdighet var et spøkelses-høyfjellshotell fra 80-tallet som har vært stengt siden 2006 da ingen hadde råd til å vedlikeholde eller holde hotellet varmt for gjestene. Basecamp er det eneste stedet å overnatte her i dette øde.

Dagens topp var den mindre kjente, men spektakulære Cerro Bonete - 5074 moh

For flere den nest høyeste toppen til nå i livet!

Luftig og krevende tur som skal forme oss til enda større utfordringer. Lik høyde som Camp 1 - Canada som vi kommer til om et par dager.

Med hjelm for brattere terreng og spennende klyving, så fikk vi en vanvittig utsikt mot vest til Chile og mot øst til vårt enorme mål, ca 2000 meter høyere enn oss, Aconcagua!

Hjemturen fra toppen ble effektiv og varm. 

Slalåm i bratte grusbakker var utrolig gøy og støvete. 400 høydemeter ned på bare noen minutter. 

8 timers tur, 900 meter total stigning, litt over 1 mil i stekende sol. For en sprek gjeng på tur!!

Ny hviledag i morgen er så fortjent:-)

- TC

 

FREDAG 2. FEBRUAR

Hviledag i basecamp.

En velfortjent hviledag etter en laaang innmarsj i går. Tiden ble brukt til soving, vask av kropp og klær og avslapping i nydelig vær. Tenk å kunne gå rundt t skjorte og shorts i 4400 meters høyde. Sola stekte skikkelig☀️

Var også på en times tur rundt basecamp og fikk se de spesielle isformasjonene (kalt Penitentes) hvor sola og grus former høye isspyd.

På kvelden fikk vi muligens servert det beste måltid i basecamp så langt. Forrett: Blomkål?suppe. Hovedrett: Deilig biff, til og med helt her oppe! Dobbel porsjon for de som ville ha mer. Og brownie til dessert⭐️

Avsluttet kvelden foran storskjerm i hovedteltet med fjellfilmen Touching the Void. En film som minner om hvor farlig det kan være i fjellet om man ikke tar forhåndsregler. Anbefales og finnes på YouTube:-)

Filmen varte litt lenge, så Jarle måtte be alle «barna» om å legge seg 2230, slik at vi skulle bli klare til morgendagens topptur. Filmen avsluttes neste kveld.

- TC

 

TORSDAG 1. FEBRUAR

Dagens etappe gikk fra Confluencia til Plaza de Mulas (4300m). I beskrivelsen av etappen står det "Guides ensure we walk at a moderate pace so everyone arrives feeling well". Ja, tempoet var moderat og tilpasset høyden. Men etter ni timers vandring og forsering av en bratt morenerygg inn til camp, var det, med få unntak, en veldig sliten gruppe som ankom Plaza de Mulas. Vi orket å spise middag før vi hoppet rett i soveposen. I morgen er det hviledag. Tenker kroppene våre er takknemlige for det. Etter hviledagen fortsetter vi akklimatiseringen, denne vil vi komme tilbake til i neste innlegg i dagboken.    

- Anne-Karin

 

ONSDAG 31. JANUAR

knet til nok en nydelig dag med sol. Etter frokost var det samling for akklimatiserings tur 4080. Alle er klar til og med Knut som så mørkt på det i går. Sprekt. 👏😊 vi kom sørveggen til fjellet aconcagua. Magisk og utrolig flott. Her så vi snøskred, og på turen ned så vi argentinsk «lama». Vi fikk kjenne på høyden og tynn/tørr luft med neseblod som følge av det. Vi er fremdeles på charterferie, ny tapas ventet oss når vi kom ned. Alle har vært legesjekk og alle er klar for base camp i morgen. Og nå skal Cola skal bli godt etter 18 km tur.

- Stine og Trine

 

TYSDAG 30. JANUAR

Hele gjengen gledet seg til å starte eventyret til fots og gjengen var igang mot toppen. Nydelig vær med fantastisk utsikt ankom vi Confluencia på 3400 meter. Vi trodde enda vi var på chartertur til syden, da vi fikk tapas og god mat i campen. Og Gratis wifi 👍🥰 Etter god mat, måtte vi jobbe litt.. teltene skulle opp, noe som ikke er like lett i varmen og høyden. Det var godt at vi fikk teltet til Knut opp, han fikk høydesyke. Etter behandling og en god natts søvn var han i god form og Fit for fight.

- Trine og Stine 

 

MANDAG 29. JANUAR

Flere av oss starter fortsatt dagen i norsk tidssone, og våkner dermed rundt kl 4 om morgenen - noe som fører til at alle rekker frokosten med god margin. Noen finjusteringer før bussavgang fra Mondoza til Penitentes: alt av utstyr skulle på plass, og eventuelle tomrom i bagger og ryggsekker ble fylt med snacks til senere bravader. Pitstop med nydelig lunsj i La Escondida i naturskjønne omgivelser, etterfulgt av en spektakulær tur opp mot Penitentes (2650 moh). Her avsluttet vi dagen med nok et bedre måltid, samt en liten spasertur i området.

Ergo: foreløpig ikke mye som minner om fjelltur og blodslit, mer sydenferie med god mat og drikke på menyen. I morgen starter heldigvis alvoret, og vi bytter ut hotell med telt for de nærmeste 14 dagene. Vi gleder oss til motbakker av ulike slag, og ønsker melkesyren velkommen - her skal du motstand finne!

- Eirik

(Dei neste par dagene på veg inn til base camp har me dårleg nett, neste oppdatering kjem derfor sannsynlegvis på torsdag eller fredag)

 

SUNDAG 28. JANUAR

Me er i gang! Etter ein lang tur over Atlanterhavet ankom me Mendoza ved foten av Andesfjella i dag. 40 grader i skyggen møtte oss i det me kom ut av flyplassen - ei heitebølge har senka seg over området, og me kan forventa høge temperaturar også i fjellet den neste veka. Me kosar oss i kveld med det Mendoza er mest kjent - biff og rødvin. Det gjelder å nyte sivilisasjonens gleder så lenge me kan - frå og med i morgon blir det enklare kår. Me gledar oss veldig til å komme i gang på fjellet. I dag har me også møtt guidane våre, Santi, Pato og Fletcha - eit solid team som skal hjelpe oss til topps på Amerikas høgaste fjell. Ein bredemt innsjø er i fare for å briste rett under base camp på Vacas-ruta, og myndigheiten har stengt denne dalen pga. fare for flodbølge nedover dalen. Me har derfor i siste sekund endre ruta til Horocones-ruta, men det er mange fordelar med den ruta og me ser fram til ein spektakulær tur inn dalen på sørsida av Aconcagua, og ein bestiging av Monte Bonete (5100m) som me også får med oss på denne ruta.

- Jarle

 

ACONCAGUA - DET HØGASTE FJELLET I VERDA UTANFOR ASIA

Så er me klar for vinterens tur til Aconcagua! Ei fullteikna gruppe er i innspurten med forberedelsar og pakking, og ein avansert form for reisefeber herjar blant oss no. Trine, Stine, Anne-Karin, Eirik, Lars-Helge, Fabian, Lars-Andreas, Rune, Bård Are, Stig, Tore Christian, Karl Reidar, Knut og Ola er snart klar for avreise. På laurdag setter me oss på flyet i retning Argentina.

Eg ledar turen saman med blant anna Emanuel og Santi, mine dyktige og erfarne lokale guidar. Saman skal me forsøka oss på eit fjell som er nesten 7000 meter høgt. Aconcagua ligg i Andesfjella i Argentina, nesten på grensa til Chile. Fjellet er 6962 meter høgt, og dermed det høgaste fjellet i Sør-Amerika. Det er det høgaste fjellet sør for ekvator, så når du står på toppen er du det høgaste mennesket i heile verda, sidan det som regel ikkje er noko klatring på dei fjella som er høgare på den nordlege halvkule på vinteren.

Etter ei overnatting på fjellhytta i Penitentes, brukar me dei neste tre dagane på å gå inn til base camp ved foten av Aconcagua. Så følger fase to av ekspedisjonen, der me akklimatiserer frå den komfortable (alt er relativt...) hovudleiren vår. Dette varer sannsynlegvis i fire-fem dagar, der me går dagsturar og restituerer - alt for å oppnå best mogeleg akklimatisering. 

Den tredje og siste delen av ekspedisjonen startar når me forlater base camp og startar å etablere leirar oppover fjellet. Me bærer med oss alt utstyret og totalt skal me ha tre leirar over base camp før me står på toppen. Dersom værgudane (og alle andre gudar) spelar på lag, vil me stå på toppen 13. februar, men det kan bli ein dag både før og etter... det er værgudane som regjerer på Aconcagua! 

På denne sida kan du lesa oppdateringar etter kvart som ekspedisjonen skrider fram. Oppdateringar kjem nok ikkje kvar dag, men me skal prøva å halda dykk oppdatert om det som skjer på fjellet med få dagars mellomrom.

Les meir om turen og dagsprogrammet her (på denne turen er me altså eit døgn mindre på fjellhytta heilt i starten, og sannsynlegvis eit døgn lenger i Base Camp).

Blir du frista til å prøva deg på Aconcagua du også? Eg arrangerer denne ekspedisjonen kvar vinter. Sjå turkalendaren min for datoar framover.

Bilete frå fjorårets tur (Foto: Jarle Trå)