DAGBOK INKA TRAIL 3. - 15. OKTOBER 2014 (BRYNJULVS GRUPPE)

 

 

FREDAG 17. OKTOBER


Sender bilder fra en veldig koselig avslutningmiddag i Lima. Begge gruppene koste seg sammen med nydelig mat, og mimret om turen! Tusen takk for oss! I morgen drar vi hjem etter en rolig dag med kos og shopping i storbyen Lima. Gleder oss til å komme hjem til alle vi er glad i!
- Elisabeth

 
 

(Foto: Elisabeth Eide)

 

 

Gjengen er no tilbake i Lima etter å ha tilbrakt nokre dagar i regnskogen. Mange forskjellige utflukter har det blitt, både til fots, til vanns og opp i lufta (42 meter høgt tårn). Dyktige guidar har vist dei både dyrelivet og plantelivet i jungelen. Brynjulv melder om at dei i tillegg har bada, fiska (piraia antakelegvis…) og besøkt dei innfødde i jungelen. Sverre feira dag i går og det vart feira på jungelsk vis - han var jungelens konge for ein dag! Det har tydelegvis vore uvanleg varmt og fuktig denne gongen. Vanlegvis er det behageleg temperatur i jungelen. Forhåpentlegvis får dei sendt bilete i morgon, sjekk innom då for å sjå korleis dei hadde det i jungelen. Turen går no mot slutten, i morgon er det «fridag» i Lima (shopping…) før dei setter seg på flyet heimover i morgon kveld. Takk for at du har fulgt med på denne sida! Og dersom du har lyst til å vera med på Peru-turen min også er det berre å ta kontakt – eg arrangerer tre åpne turar kvart år.
(Stor takk til Elisabeth, som har levert kjempefine oppdateringar og bilete frå turen!)
- Jarle

 

 

ONSDAG 15. OKTOBER


For en verden! Kl 07.00 tirsdag, ankom vi Sungate, utkikkspunktet til Machu Picchu! Badet i sol, lå den der og lyste mot oss, Inka-byen.. Guidene lot oss få tid til å fordøye synet. De hjalp oss med fotografering og spurte oss jevnlig: "isn't it fantastic? Yeah?" Kunne en være noe annet enn enig?
Etter en liten frokostbit, vandret vi ned til Inka-riket. Vi ble guidet rundt i de ulike delene av denne "eventyr-verden'. Etter en god lunsj i byen under Machu Picchu, ble vi fraktet med tog tilbake til "vår" vakre by Cusco. En artig togtur, med en underholdning som en ikke får på NSB.. Utkledde konduktører som viste fram flotte alpakka-klær som vi kunne kjøpe. Aagot ble bydd opp til dans av en person utkledd som en ulv. Kanskje konseptet kan tas med hjem til Norge?
Ellers har vi hatt noen fantastiske dager på fjellet. Inka-riket har vært ledetråden vår, og våre guider har ledet oss på trappetrinn etter trappetrinn, gjennom ruiner og til campene våre. Vi har fått tre-retters lunsjer og middager og nydelige frokoster. Vi er blitt traktert etter alle kunstens regler. Oddbjørg og Olav, Unnlaug og Sverre har vi feiret bryllupsdagene til. Kake laget i leiren, med innskrift og pynt etter alle kunstens regler... Bærere og guider har blitt en del av vår "familie" disse dagene.

 

Kolibri, en liten bjørne-unge og ellers fauna og flora som en ikke har her hjemme, har vi fått med oss på bilde og i hjertene våre. Heldige oss.

 

Vi har akkurat nå inntatt et bedre måltid og feiret turen vår ( etter en etterlengtet dusj..). Alpakka og marsvin har blant annet stått på menyen. Lokal gruppe med musikere har spilt musikk til oss, og vi har fått mikset vår egen Pisco Sour ( en lokal drink fra byen Pisco ).
Alle hilser hjem med et "iiiaaaa"!! Vi er klar til Amazonas og jungelen. Gruppen vår har særdeles godt humør. Noe som andre grupper har fått merke. Med latter, sang, tøys og enda mer latter, har vi entret fjellsidene! Nyter livet! Snakkes!
- Elisabeth

 (Foto: Elisabeth Eide)

 


Teknikken spelte oss eit puss på fredag, så kun dei første setningane av Elisabeths oppdatering kom gjennom til meg. Men no kan du lese alt ho skreiv før dei starta å gå Inka Trail.
(sjå lenger nede - under fredag 10. oktober)
- Jarle

 

 

SØNDAG 12. OKTOBER


Fekk eit livsteikn frå gruppa via satellitt-telefon i dag. Alt går fint og dei har i dag gått den lengste motbakken på turen, opp over passet på 4200 moh. Brynjulv melder om fin temperatur og flott vær i går, men det var kraftige regnbyger natt til i dag. Heldigvis opphaldsvær igjen i dag. Dei går no altså sjølve Inka Trail fram til Machu Picchu, som dei ankjem tysdag. Stien slynger seg melom 5000 meter høge fjell, og oppå skarpe fjellryggar som stuper rett ned i elva langt der nede. Men likevel er det ikkje skummelt sjølv om du har høgdeskrekk - Inka Trail er stort sett så brei og fin at du sannsynlegvis aldri har gått på ein betre sti enn dette.
Brynjulv skriver at alle helsar heim til kjente og kjære...
- Jarle

 

 

FREDAG 10. OKTOBER


Da er vi godt inne i Inka-verden! Dagen idag har vi vært på sightseeing i Cusco. Vi startet med en busstur til et utkikkspunkt, der vi såg byen fra "oven". Samme sted var det gedigne monumentet "the White Christ". Videre fikk vi interessant guiding i de imponerende ruinene Sacsayhuamàn. Fantastisk hvordan Inkaene laget sine byggverk! Store steinblokker som ble satt sammen til flotte murer. Ved neste stopp, Soltempelet Koricancha, fikk vi flott omvisning og enda mer info om Inka-kulturen.
Og så: Shopping! Peru er kjent for sin flotte alpakkaull. Vi fikk omvisning på et fabrikkutsalg som bugnet av nydelige ullplagg. Mens damene handlet, tok enkelte menn seg en kopp med coca-te. Fabrikkeierene fikk god avkastning på produktene sine.. Enkelte fikk testet prute-ferdighetene sine også..
God lunsj midt i den flotte Cusco-byen. En sjarmerende by med trange gater, flotte byggverk og sjønne mennesker.
Sølv er også noe Peru er kjent for. Noen i gruppen ble med Tito på en sølv-fabrikk, og fikk gitt kredittkortet enda en omgang..
I kveld blir det middag og fotballkamp på restaurant. Peru møter Chile. Guiden vår Tito er fotballinteressert. Blir artig dette!
Ellers er det pakking og klargjøring til Inka-Trail, mellom øktene. 6 kg bagasje pr person kan en ta med på turen. Så her veies og tenkes det! En spent gjeng er på vei oppover i de Peruianske Andesfjellene imorgen. Bussavgang kl 06.00. Vi er klar!!! Ønsk oss lykke til på turen!
- Elisabeth

 

No startar dei på sjølve Inka Trail, som tar fire dagar å gå. Eg reknar ikkje med å høyre frå dei før dei kjem tilbake til Cuscu tysdag kveld (evt. onsdag i Norge). Sjekk innom her då for å høyra korleis vandringa langs Inka Trail har vore, og ikkje minst besøket i Machu Picchu!
- Jarle

 (Foto: Elisabeth Eide)

 

TORSDAG 9. OKTOBER


God morgen! Klokka er 06.00. Vi sitter på er hotell i Puno og spiser frokost. Nydelig frokost med ferskpresset juice, toast, ost, frisk frukt og andre delikatesser. Klokka nærmer seg 07.00, og avreise med buss til Cusco. Litt dramatikk på morgenkvisten: idet alle står parat til å gå på bussen, kommer en innfødt og "knabber" en av våre sekker! Alle har plassert bagasjen i en haug, og venter bare på klarsignal til å entre bussen. Heldigvis kommer ikke tyven så langt, der han springer oppover gaten. Oppmerksomme hotell-ansatte og guiden vår, tar beina på nakken og får sekken tilbake til oss.. Ingen kjekk opplevelse, men skal si vi våknet alle sammen! Puh!!..
Vi kjører så videre gjennom byen Juliaca. Et heller trist sted å være. Gjørmete, søppel overalt og en særdeles dårlig infrastruktur. Ingen stopp i den byen, nei!
Det blir noen pauser for toalettbesøk og småhandling. Snacks og drikke er en del av livet vårt for tiden. Dette er både for kos og nødvendighet..
Improvisasjon er et stikkord i guiden vår Tito sin hverdag. Da vegen lenger framme er stengt pga uroligheter, blir lunsjplanene våre forandret fra restaurant til "kyllinghamburger" med kokte grønnsaker til. Et godt måltid som inntas i bussen. Grunnen til urolighetene er enkel. Innbyggerne i byen vi skal forbi, er misfornøyd med valget av borgermester. Mens vi har vært her i Peru, har de ulike provinsene hatt valg av borgermester. Streik og blokkering av vei blir da resultatet i denne byen. Heldigvis er ikke dette langvarig, så de store forsinkelsene uteblir. Godt å ha politi som ordner opp!
Vi kjører gjennom en storslått natur, og et yrende dyreliv.
Neste stopp er Inkalandsbyen Raqchi. Imponerende byggverk og historie fra Inkafolket sitt liv, får vi oppleve der. Vi kan vel være enige i at dette folket har jobbet hardt og etterlatt seg en mektig historie. Litt shopping følger også med.
Etter en lang dag i buss ( ca 10 timer ) ankommer vi hotellet i Cusco. Veldig godt å få installere seg på hotellet og slappe av litt, før vi skal møte vår lokale Inka-Trail guide og spise en bedre middag!

 

(Foto: Elisabeth Eide)

 

 

ONSDAG 8. OKTOBER


Hei.
Etter en god middag, som ble avsluttet med bursdagskake i går kveld, ble det en tidlig kveld på gjengen. Da dagens program ikke skulle starte før kl 10, ble det en rolig morgen. Natten utartet seg ulikt for oss. Noen sov seg gjennom hele natten. Andre såg på klokka hver time. Flere av oss måtte iløpet av natten få ut igjen alt vannet en hadde drukket, og fikk noen turer opp pga det. Litt lett hodeverk og kvalme kjenner enkelte på, men formen er stort sett bra.
Vi ble etter frokost hentet av sykkeldrosjer. En artig måte å bli fraktet ned på havnen på! En føler seg virkelig som en del av trafikken i en slik setting... På kaien ventet turistbåten på oss. Den fraktet oss til de flytende Uros-øyene på Titicacasjøen, der vi ble tatt godt i mot. Fasinerende å se hvordan de lever og bruker sjøen rundt seg. Vi fikk en demonstrasjon av hvordan de bygger disse øyene, og fikk prøve klærne deres. En opplevelse utenom det vanlige. Avsluttet besøket med en tur i sivbåt, som er en etterligning av Kon-Tiki til Thor Heyerdahl. Nydelig lunsj ute i det fri idag.
Mellom hvile og middag, ble det en spasertur på en del av gruppen. 550 trappetrinn opp til Mirador (en stor statue av en condor) tok vi i et rolig tempo.. Flott utsikt og mange forevigelser ble det!
Kvelden ble avsluttet med et fantastisk måltid mat på en lokal restaurant. Alpakka ble for mange spist for første gang. Enten som biff, i gryte eller på pizza. Smakte veldig godt! Flott folkemusikk og folkedans fra de ulike provinsene av Peru, ble kveldens underholdning. Flotte rytmer, toner og farger!
Drar tidlig til Cusco i morgen.
- Elisabeth

 (Foto: Elisabeth Eide)

 

 

TYSDAG 7. OKTOBER


On the road again! Avgårde etter frokost i Lima's trafikkerte morgentimer... Der bør en absolutt være innfødt for å bruke motoriserte kjøretøy! Busser, motorsykler, personbiler og fullastede lastebiler kjører og snirkler seg mellom hverandre. Små trehjulinger og sykler kan fort bli et farlig bytte...! Fantastiske Julio, vår behagelige buss-sjåfør, har fraktet oss trygt gjennom mange mil med motorveier og gater. Mange av oss har svunnet trygt inn i drømmeland, og faktisk blitt værende der en stund.. Dersom en har vært våken, har en sett ulike grimaser og åpne gap og hengende haker rundt omkring i bussen.
Men altså; idag ble vi fraktet til flyplassen der vi fløy til Juliaca, en times busstur fra Puno. Puno ligger 3850 m.o.h. Det sier seg selv at en merker høyden. Rolige bevegelser, og ikke noen krumspring foretas her..! Dette har vi fått innprentet av begge guidene våre. Og vi er lydige. Drikker store mengder vann, og tisser hele tiden. Vi trengte til og med en tissestopp på turen fra flyplassen. Artig gjeng var vi der vi satt oss i veikanten allemannalle.. Må man, så må man!
Vi har nå blitt innlosjert på et koselig hotell i Puno. Snart klar for et måltid mat, og ellers gjør vi så lite som vi kan.. Vi har det helt fantastisk på tur! Vi har sett den flotte Titicacasjøen og foreviget den. Imorgen skal vi få oppleve den på nært hold, og få enda flere inntrykk.

 

Vår kjekke guide og kjæreste, Brynjulv, har bursdag idag! Hipp hurra for ham! Vi har feiret ham med bursdagssangen og gode klemmer.

 

Vi hilser hjem til alle!

 

-Elisabeth

 
(Foto: Elisabeth Eide)

 

 

MANDAG 6. OKTOBER


Strålande morgon i Paracas idag. Etter ein lang frukost delte gruppa seg. Seks personar reiste til flyplassen i Pisco, for ein flytur over Nasca-linjene. Nasca-linjene er rekna som eit av verdas sju underverker, og det har vore mange teoriar og spekulasjonar om korleis figurane har vorte laga. Me klarde heller ikkje "knekka koden" på gåta, men vart svært fasinerte. I tillegg var det ein flott flytur, der ein verkeleg fekk sjå dimensjonane på ørkenen. Litt ubehageleg kan det vera med kaldluft fra Stillehavet som møter varmluft frå ørkenen, og skapar turbulens... Resten av gruppa kosa seg ved bassengkanten på hotellet. Etter flyturen vart gruppa samla, og transportert til storbyen Lima. No førebur me oss til å reisa opp i høgden og tynnare luft. Vatn vert hamstra inn, for å vera best mogeleg forberedt...
- Elisabeth og Brynjulv

 


(Foto: Elisabeth Eide)

 

 

SUNDAG 5. OKTOBER


Dagen starta med båttur til Balastaøyene. Tusenvis av fugl, sjøløver, sel og pingvinar i fantastiske omgivelser. Kontrasten vart stor til ettermiddagens aktivitet; "boogie-køyring" i ørkenen. Ettermiddagen vart altså tilbragt på ein av verdas tørreste stader; Ørkenen ved Ica. Her starta me med ørkenbilar frå ein oase, og køyrde over sanddynene som i ein berg og dalbane. Me fekk òg bruka "snøbrett" i sanden. Spesiell opplevelse, og litt ulikt snø. Fantastisk dag, med mange og spesielle opplevingar! Godt å få komma i seng etter at både lattermusklar og kroppen elles har fått brukt seg. I morgon skal nokon fly over ørkenen. Deretter går turen for alle tilbake til Lima. Her bur me natta over, saman med over 10 millionar andre innbyggjarar i byen. No ber det mot høglandsslettene ved Puno...
- Elisabeth og Brynjulv

 
(Foto: Elisabeth Eide)

 

 

LØRDAG 4. OKTOBER


Sightsing i storbyen Lima vart abslutta med ein tur blandt menneskeknoklar i katakombene. Frå overskya Lima til strålende kveldssol ved sjøen i Paracas. Flott hotell i sjøkanten. Det vart automatisk samling på eit av romma då det viste seg at det var valdag i Peru og ikkje mogeleg og få eit glas vin til maten. Ein oppfinnsom kelner fann derimot ut at på rommet gjekk det bra. Det vart då vin gjøymt i laken og fortært frå kaffekoppar. Det vart eit herleg måltid. Den andre gruppa "forfølgde" oss på heile bussturen til Paracas. Hyggjeleg! Idag er det båttur, bading og sanddynerally. Me gler oss. Alle friske og raske og me er fulltallig gruppa då Linda kom på plass seint i går kveld. Ho skal verta godt motteken av ei humørfylt gruppe
- Brynjulv

 Hotellet i Paracas (Foto: Elisabeth Eide)

 

Brynjulv melder om at alle ankom hotellet i Lima seint i går kveld (norsk tid). Og når ein veit at flyturen frå Amsterdam til Lima er på 12 1/2 timar er det ikkje vanskeleg å forstå kva det første ein har lyst til å oppleva i Sør-Amerika er: puta! I dag begynner eventyret for alvor - følg med her framover.
- Jarle

 


Turen er i gang - sightseeing i Lima i dag (Foto: Brynjulv Eide)

 

 

KLAR FOR AVREISE


Denne hausten var interessa for Inka Trail så stor at eg måtte dele deltakarane opp i to grupper. Ei leda av Brynjulv Eide og den andre leda av Anna Gerken.

 

Brynjulv si gruppe består av Unnlaug, Sverre, Vigdis, Silje-Beate, Trond, Torgunn, Linda, Oddbjørg, Olav, Lars, Aagot, Bjarte og Elisabeth.

 

På denne turen skal dei oppleva så mykje forskjellig at eg oppfordrar alle å ta ein kikk på det detaljerte dagsprogrammet for å halda tritt med gjengen etter kvart som turen skrider fram. Dei skal gå Inka Trail, besøka Machu Picchu, bu i jungelen, på båttur til dei flytande øyane på Titicacasjøen og mykje meir.

 

Følg med på denne sida framover - me oppdaterer med få dagars mellomrom.

 

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka