Dagbok Atlasfjella 30. sep. - 14. OKT. 2017

 

SUNDAG 8. OKTOBER

Imlil by night?. I et koselig, lett røykfylt Riad Dar Imlil sitter Roar, Stig og undertegnede og venter på den flotte avslutningsmiddagen som er nært forestående. Fyr i ovnen, glimt i øyet, trette ben og lystige kommentarer. Vi har hatt en  rolig dag og bare gått en liten rusletur til Imlil. Pizza til lunsj på en liten restaurant. Ting tar tid her i Marokko. Når vi kommer en gjeng på 17 personer, kan det fort bli litt vanskelig å organisere seg for et lite kjøkken. Men dette er ingenting mot teppekjøperene fra Norge??!! 10 damer + den lokale guiden var på storhandel idag. Pruting, diram og tepper laget høy temperatur i de kalde murveggene. Guiden la seg ned og tok seg en hvil innimellom, tok seg en røyk, hjalp til med forhandlingene og rullet tepper.  Tålmodig sjel. Tre timer går fort i godt lag. Mona forvann nesten i alle teppene og puffene. En kan bli litt sliten av å handle marokkanske varer?.. Norge blir nå utsmykket med marokkanske tepper, puffer og pyntegjenstander.  

Videre inviterer Jarle gjengen på middag med vin. Hele gjengen takker for den?. Deilig kylling, marokkansk suppe og fersk frukt blir nytt til fulle. Taler og godord fra både Brynjulv og turdeltakere. Vi har hatt en helt unik tur. Logistikken, organiseringen, gjennomføringen og resten har gått knirkefritt❤️. Tusen takk. Stearinlysene er på vei til å slukne, vinflaskene nærmer seg tomme, praten går videre i natten.. Liv Gunvor og Anne drar hjem i morgen. Vi andre skal videre til Esauira. Der skal vi kose oss i noen dager. Slappe av og suge litt på karamellen . Jebl Toubkal-Nord-Afrikas høyeste fjell-4167 moh❤️

- Elisabeth

7b 3

7b 3

7b 3

7b 4

 
LØRDAG 7. OKTOBER

7 1

Hurraaaa!!!! Da er vi vell nede igjen på fjellhytta etter et toppstøt en bare kan drømme om. Stjerner og nærmest fullmåne møtte oss da vi hadde inntatt en deilig frokost i overgangen fra natt til dag. Med hodelykter snirklet vi oss opp den bratte ura. Noe småprat og latter kunne høres da vi for oppover. Skal mer til å holde denne gjengen stille enn et toppstøt??! Fra hodelykter til daggry i skyggen, og sollys på toppene. Helt magisk❤️. Himmelen viste seg fra sin vakreste side med rosafarger og en blåfarge som fester seg i hjertene våre. Solen og månen knivet deretter om å lyse, og til slutt seiret solen?.. der vi gikk oppover ryggen mot toppen. Verden smilte mot oss. En liten vind møtte oss, men på toppen stilnet det mer av. Vi ble derfor på toppen av Jebel Topcal litt lenger enn vi hadde planlagt. På toppen kom både tårer og smil, latter og hurra-rop fram??!! Sterkt å nå toppen når en har jobbet mot det i lang tid?. Og jammen klatret ikke 50 åringen vår opp i toppen av trekant-varden mens gruppen sang den flotte og flerstemte sangen de hadde laget til ham????. Vigdis og Trine hadde tatt med seg Prosecco på toppen, og vi fikk en skikkelig skål for jubilanten! Herlig øyeblikk. Brynjulv guide er altså 50 år idag, og bursdagssang ble sunget kl 04.30 i dag tidlig. Lunsj nå før veien går videre nedover til giten vi skal bo på.

 - - -

Kvelden senker seg på giten vi bor på i Armed. Her har det vært en lystig avslutning på en ellers begivenhetsrik dag. Etter en flott nedfart fra fjellhytta var det godt for trøtte føtter og hoder å ta seg en dusj og en hvil og litt te. Middagen blir annonsert, og alle får servert deilige kjøttboller med tilbehør. Her er det ikke snakk om noe halvfabrikat. Gode og rene smaker. Forrett er byggrynssuppe og blandet frisk og hermetisk frukt til dessert. Den lokale guiden, og gjengen hans er veeeeldig forventningsfulle. De knitrer og ler, og en ser det er noe i emning.. Til og med Hossain ( sjefen selv ) er ankommet. Og så kommer det: Gjengen har laget til fest for oss! Bryllupsfest!! De ønsker en mann og en dame som kan kle seg ut som et marokkansk brudepar. Loddtrekning.. som er «fixa» på forhånd. Selvsagt er det jubilanten med frue som skal i ilden. De kler på Brynjulv og undertegnede de flotteste klærne de har, og fører de til resten av reisefølget. Sammen med et orkester med sang og dans av kokk, muldyr-drivere og guider, blir det feiret med et høyt lydnivå. Hjertelige mennesker som storkoser seg??! Jarle har bestilt «sjampis»og kake, turdeltakerne har ordnet enda mer kake og gave.. En minnerik aften en sent vil glemme??❤️. Selv om vi føler  oss som to klovner der vi sitter, blir det mye moro rundt dette. Og når en ser hvor takknemlig og fornøyde de lokale er, så blir det veldig morsomt!!

- Elisabeth

 

På toppen alle sammen??!!!! Alle i god form❤️! Kommer flere oppdateringer iløpet av dagen!

- Elisabeth

 

FREDAG 6. OKTOBER

Guiden fikk seg en rekognoseringstur til toppen. Fine forhold. Etter hvil, kortspill og pakking ble det middag. Har vi ikke noe å finne på, så bretter vi servietter ?! Dette har Aagot lært fra sin mor og tidligere hotellvertinne. Og det gjorde vi! Feirer siste dag av førtiårene for guiden vår. Og da må en ha servietter til middag, visstnok. Fint skal det være. Alle får beskjed om å glede seg til turen i morgen! Brynjulv beretter om innhold i sekken, om solkrem, hodelykt, vindjakke og vann og kalorier. Spenningen ligger i luften. Vi skal stå opp kl 04.00. Frokost kl 04.30. Deretter ut på tur.. Spørs hvor mye søvn vi får i natt. Uansett ligger vi på lading noen timer??. Vi krysser fingrene og sier god natt om ikke lenge ??.

- Elisabeth

 

Gårsdagen ble avsluttet med eventyrlesning (dagens oppdatering fra undertegnede) og Roars flotte sang. Ikke rart vi sov godt. Bare avbrutt av noen snork innimellom. Vi er nå ankommet Fjellhytta på 3130 moh. En typisk Alpe-hytte med en overraskende bra standard. I natt blir det 16 manns rom ?  Jammen skal vi kose oss. 8 stykk etasjesenger som perler på en snor. Sikkert artig i morgen tidlig/i natt kl 04.00, når alle skal stå opp og ta morgenstellet...??.

Dagens tur var på over 1000 høydemeter. Fin sti idag også, og stemningen er helt magisk. En etter en filosoferer over livet, og tenker på hvor heldige en er som får oppleve dette❤️. Flere stopp underveis. Hvile og inntak av væske og snacks. Fantastisk hva en får kjøpt underveis på høyfjellet. Coca cola finner veien uansett.. vi har akkurat inntatt en herlig lunsj med omelett, ris, pasta og grønnsaker. Banan til dessert. Ute er det nå mye vær. Snø, sludd og hagl om en annen. Heldige med den, siden vi kom oss i hus før været kom.

Brynjulv vurderer å ta seg en rekognoseringstur til toppen, men været lar vente på seg.  Stig hadde tenkt å være med, men pga været slipper han det... ??.. vi får dra Stig ‘en med oss opp i morgen. Berit er et eneste stort smil dagen lang. Hun er ikke den eneste. Det virker som om Anne er klar for nye eventyr. Dette har gitt mersmak. Marta og Asgeir ser så avslappa ut, og Asgeir ser ut som om han sover med øynene åpne etter lunsjen, ifølge Trine. Vi har ferie. Ingen forpliktelser og ingen bekymringer. Vi bor sammen med italienere, russere og alskens folkeslag. Vi har truffet flere nordmenn i dagene  som har gått. Gjengen vår vurderer nå en synkronisert middagshvil. Den blir da i 2 etasjer.

- Elisabeth

 

TORSDAG 5. OKTOBER

Vi er snart klar for en ny natt. I morgen starter vi turen mot toppen. Ca 1000 høydemeter til siste gite. Der skal vi lade batteriene en kort natt, før toppstøtet starter tidlig-tidlig lørdag morgen. Frokost kl 04.30. Men først en natt her. Og påfølgende frokost med morgengymnastikk ala kiropraktor Kolbjørn Sæten sin holdningstrening/rygghygiene? og Torgunn sine yoga/tøye-øvelser. De lokale guidene smiler og deltar på treningen.

En liten regnskur fikk vi oppleve ved inngangen til byen. Det frisket opp, og vi fikk prøvd de nyinnkjøpte regn-capene fra Claes Olsson og Biltema (pjuh, de ble ikke en bortkasta investering, heldigvis). Britt-Tone har fått teken på pakkingen til neste dags tur. Hun imponerer Bjarte og Roar der de sitter i dusjkøen. Alt er sirlig lagt i sekken og ingenting er tilfeldig der i gården. Nøtteblanding en bare kan drømme om er også sirlig blandet.. (mens mange av oss andre «visper rundt» i bagen for å finne eiendelene en søker etter. Blir jo reine pannekakerøren til slutt..) Vi bøyer oss i støvet for Britt-Tone.. ? (for støvpartikler har vi nok av i det tørre grus-terrenget ).

Herlig varm lunsj under svale trær fikk vi servert idag også. Nå er vi framme i Arround på en herlig gite. Vi bor på ca 2200 moh. «Kjøpesenteret» er «just around the corner», så i kveld kan det bli noe annet enn te til middag. Ukesomsetningen kan fort bli bra for kjøpmannen?. Humøret er lystig i gruppen, og alle vil de andre alt det beste. Her får en skuldermassasje, fotmassasje/fotsone-terapi (takk Liv Gunvor), vitaminer, oppløftende ord og klemmer i fleng ❤️ Snakk om håndplukka turkamerater!! Heldige med dem??!! Vi har også mange ivrige diskusjoner. Alt fra alder på personer, høyde over havet, geografi og hva couscous egentlig er, blir tatt opp i plenum ??.. hvor er du Google?? Bare vent til vi er på wifi igjen... da får vi se hvem som har rett..

HELE GRUPPEN ER STORLIG IMPONERT OVER OPPLEGGET JARLE HAR TILRETTELAGT FOR OSS??!! Denne turen kan en virkelig anbefale på det sterkeste. En herlig miks av kulinariske opplevelser, kultur, mat, flinke guider, trygg transport, fine overnattingssteder mm. Og jammen har han ikke skaffet oss godt vær også ?.

- Elisabeth

 

Nok en vakker dag er i emning. Vi sovnet til slutt etter en heftig konsert med rytmer, dans og sang med guidene og muldyrdriverene. Glede og rytme gikk inn i hjertene våre. Og med Vigdis sin avslutningsvise ble det en verdig avslutning på dagen i går. Vi sitter nå og filosoferer ved passet ned mot Imlil. Verden er god,  og reisefølget er aller aller best! Vi tenker på hvor heldige vi er som får oppleve dette. Og så flinke vi var som tok valget om å bli med på denne herlige turen. Frokosten med havrevelling med honning, nydelige lokale brød med ost og syltetøy, kaffe, juice og te... kan vi ha det bedre? Eieren av giten vi bodde på i natt er over 100 år. Mona tok seg en tur innom ham i går etter badet. Der fann hun en veldig god speil og fikk børstet håret. Hun visste ikke helt hvor hun var, så da hun møtte på husverten, ble både han og hun lettere overrasket??! Tro om Mona fikk farten opp og gikk inn på riktig rom? Og tro om vi andre fikk oss en herlig  latter? YES!!

 

- Elisabeth

5 1

Foto: Brynjulv Eide)

 

ONSDAG 4. OKTOBER

Da er vi framme i Tizi Oussen. Nok en begivenhetsrik dag på tur. Mye latter og løye. Vi vandret idag opp til passet, med en sol som stekte og en deilig bris innimellom einer og kratt. Muldyrene som fraktet bagasjen vår, passerte oss underveis. Deilig med noen stopp i skyggen med inntak av væske for oss turgåere. Lunsjen ble inntatt under valnøtt-treet i en av landsbyene vi passerte. Enda en smakfull lunsjrett med Tajine og ferske grønnsaker. Granat-eple til dessert i dag. Et fotbad ble det også i vanningsanlegget som rann gjennom lunsj-plassen. Forfriskende ?. Men ooops...! Eieren av lunsjplassen kom etter oss med knyttneven i været og en tordentale til den lokale guiden vår.. han trodde vi hadde dradd avgårde uten å betale for oss.

En del andre har kjent på hvordan murgulvet har fungert gjennom madrassen. Vigdis jobber med sitt, og smiler fra øre til øre. Trine nyter utsikter sittende i en vinduskarm og skuer på et esel. Roar har allerede vært rørlegger og imponert damene enda en gang. Nå er det vann i toalettet igjen!!! Berit og Marta gjør de siste forberedelsene før frokost, og smilet er på plass hos alle i reisefølget. Gutta ligger i andre etasje og kommer ned en etter en med samme smilet om munnen som i går. Sol og sommer ute. Imamene har fortalt sine historier fra to ulike landsbyer. Det virker nesten som om de konkurrerer seg i mellom. De startet før hanene sa sitt. Gleder oss til tur idag også. Men først blir det havrevelling med honning. Brød, kaffi, te og ost mm blir vi også servert. Vi sulter ikke..

Like før vi skulle innlosjeres på giten vi bor på, ble det fotballkamp mellom Norge og Marokko!! STORE nordmenn i kraftige fjellsko mot små og mellomstore gutter i tøysko og slippers. Skikkelig artig å se på. Vi lå under 1-0 i førsteomgang, men Asgeir utlignet rett før slutt, slik at vi kunne forlate banen med æren i behold. Guiden vår fikk litt skrubbsår, Bjarte en «Donald-kul»og Asgeir tok seg heldigvis fint inn igjen i en takling. Ellers kunne det blitt flere skrubbsår. Heiagjengen var kanskje mest opptatt av at vi snart skulle få tatt et deilig bad, så jubelen stod i taket da vi fikk et mål og kunne gå videre ;)

Haman på gjengen idag også, før tea-time. Kos på terrassen før middag og nattaklem. Klar for tur i morgen igjen! Atlasfjellene leverer.

- Elisabeth

 

Morgenstemning fra en liten landsby i Imlil-dalen. Jenterommet med Liv Gunvor, Britt-Tone, Anne, Torgunn og Elisabeth er nå i full gang med morgenstellet. Det er litt sånn «hvor er buksa mi»-stemning? Eller aller mest: hvor er solkremen, compeeden, toalettpapiret eller håndspriten? Og gjorde vi som guiden anbefalte? Tok med minst mulig av unødvendig stuff? Vi ble nå litt usikre på det. Mona og Aagot har sovet som prinsesser på de høye madrassene sine.  En del andre har kjent på hvordan murgulvet har fungert gjennom madrassen. Vigdis jobber med sitt, og smiler fra øre til øre. Trine nyter utsikter sittende i en vinduskarm og skuer på et esel. Roar har allerede vært rørlegger og imponert damene enda en gang. Nå er det vann i toalettet igjen!!! Berit og Marta gjør de siste forberedelsene før frokost, og smilet er på plass hos alle i reisefølget. Gutta ligger i andre etasje og kommer ned en etter en med samme smilet om munnen som i går. Sol og sommer ute. Imamene har fortalt sine historier fra to ulike landsbyer. Det virker nesten som om de konkurrerer seg i mellom. De startet før hanene sa sitt.  Gleder oss til tur idag også. Men først blir det havrevelling med honning. Brød, kaffi, te og  ost mm blir vi også servert. Vi sulter ikke..

- Elisabeth

 

TYSDAG 3. OKTOBER

Vet dere? Vi har det sååååå fint!!!! Utrolig flott temperatur idag også. Startet turen kl 9 idag. Te-stopp i et lokalt hjem der vi fikk smake på de «ferske» valnøttene. Vi har gått gjennom landsby etter landsby og møtt på de vakreste barna, de mest veldresserte kyrne, hørt de lokale skolebarna innenfor skole-bygningen lære seg engelsk, og ellers fått kjeft av ei lokal «gjeterinne» oppi skauen. Må man så må man.. selv den lokale guiden måtte flire når helsesøstre, rekneskapsførere, barenehageansatte og sykesøstre ble tatt på fersken da de skulle gjødsle og vanne på en gang.. Lunsj under skyggen av trærne med fotbad i bekken som forrett. Framme i byen vi skal bo i nå. Gjengen har kost seg på den lokale uterestauranten med brus, chips og kaffi. Herlig etter en lang dag på tur. Et deilig hamam-bad på gjengen. Forfriskende og godt å få bort svette og støv. Popcorn og te next, sammen med herlig prat. Roar passer på at vi får teen skjenket på riktig marokkansk vis. Med lang stråle?. Han søler ikke mye lenger. Popcorn og te er fast rituale på turene til Jarle. Fantastisk middag på giten deretter. Resten av gjengen venter på tak-terrassen. Månen skinner mens imamen sier sitt i bakgrunnen. Et herlig liv i Atlasfjella. Skal hilse fra hele hurven?.

- Elisabeth

 

Framme i Techdirt, den høgastliggjande landsbyen i Atlasfjella 2300 moh. Flott dag med ei gruppe der humøret er på topp. Me er innlosjerte på giten og då eg presterte og sei at det var seks på det eine rommet, forstod eg med det same at det kom til og verta kommentert og misforstått. Nydeleg ver og me nyt ettermiddagen på terrassen.

- Brynjulv

3 2

3 2

 

MÅNDAG 2. OKTOBER

I gang...

2 1 

(Foto: Brynjulv Eide)

 

SUNDAG 1. OKTOBER

1b 11

1b 11   1b 11

1b 11   1b 11

1b 11

1b 11   1b 11  

1b 11

1b 11

1b 11

Lunsj på Portofindo etter en sightseeing av det helt unike slaget. Alle sansene har vi tatt i bruk.. unike lukter, farger og følelser har vi fått innabords i formiddag. Marrakesh leverer! Guidende passer på oss og geleider oss på en fin måte gjennom dagen. All informasjon vi får, blir tatt imot med stor åpenhet og begeistring av turfølget?. De som ønsket massasje har fått det, og krydder og oljer har vi luktet og testet?. Alt fra hemorider til munnsår har vi kjøpt remedier for å helbrede?. Safran, Argan-oljer av alle slag, spisskummen mm ble demonstrert og handlet inn til Norge??. Det kvinne-cooperative apoteket hadde alskens å tilby, til og med en marokkaner som hadde lært seg svensk gjennom Google translate. Herlig type som kunne sine saker, også som selger. Etter lunsj blir det bading og avslapning på hotellet. Deretter forbereder vi oss med pakking ordnings til fjellturen vår?! Vi gleder oss til å starte på fjellet. Alle har det helt topp, og vi hilser til gjengen hjemme.

- Elisabeth

 

LØRDAG 30. SEPTEMBER

På veg...

1 1

(Foto: Elisabeth Eide)

 

PRIVATTUR TIL ATLASFJELLA - KLAR FOR AVREISE!

Elisabeth tok i fjor initativet til å få med seg ein gjeng med venninner og tidlegare reisevenner til Atlasfjella. Og no er det rett før den store privatgruppa legg av gårde. Dei skal vandre gjennom Atlasfjella og bestige Jebel Toubkal (4167m), Nord-Afrikas høgaste fjell. Dei skal også utforska Marrakech som er verdenskjent blant anna for den eksotiske marknadsplassen Djemaa El-Fna. Dei fleste deltakarane avsluttar turen i kystbyen Essaouira som er kjent både for si fantastiske badestrand og den heilt spesielle atmosfæren i gamlebyen.

På laurdag flyr Elisabeth, Aagot, Bjarte, Liv Gunvor, Anne Dorthea, Torgunn, Brit Tone, Marta Katrine, Asgeir, Stig, Mona, Vigdis, Trine, Berit og Roar til Marrakech. Turledar Brynjulv møter dei der nede sidan han har "varma opp" fyrst med å lede haustens ordinære Atlasfjell-tur. Dobbel dose for han i år altså...

På denne sida legg me ut dagbok undervegs - forhåpentlegvis klarar dei å senda oss ein oppdatering stort sett kvar dag.

Les alt om dagsprogrammet og andre detaljar om turen her

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka

(Bilete frå tidlegare turar. Foto: Brynjulv Eide og Jarle Trå)

atlasfjella 03

atlasfjella 03

atlasfjella 03